Správy Práca Rôzne

Najväčšou firmou na Slovensku je Volkswagen. V prvej "päťke" skončil aj Slovnaft

Automobilka sa stala najväčšou slovenskou firmou podľa rebríčka magazínu Forbes. Na prvé miesto sa dostala po prvýkrát v histórii.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšou firmou na Slovensku je Volkswagen. V prvej "päťke" skončil aj Slovnaft
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ešte v júni riešila nemecká automobilka Volkswagen (VW) nepríjemnú situáciu ohľadne štrajku v bratislavskom závode, ktorý nakoniec dospel k dohode medzi odborármi a vedením. Naopak, v týchto dňoch sa môže tešiť z cenného prvenstva.

Najväčšie tržby

Volkswagen sa umiestnil na prvom mieste rebríčka najväčších slovenských firiem za rok 2016, ktorý zostavil renomovaný magazín Forbes. Automobilka získala toto ocenenie vďaka tržbám nad hranicou 7,5 miliardy eur, zisku na úrovni 150 miliónov a takmer štyristotisíc vyrobeným automobilom.

VW je dlhodobo najväčšou slovenskou automobilkou a aj firmou s najvyššími tržbami. S viac ako 12-tisíc zamestnancami je zároveň jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku.

Ďalšie poradie rebríčka

Rebríček je zostavený na základe údajov o tržbách, zisku, aktívach za rok 2016, a prihliada sa aj na údaje za roky 2015 a 2014. Druhé najlepšie „čísla“ mali Slovenské elektrárne, ktoré vyhrali posledné dva ročníky. Na treťom mieste skončil ďalší zástupca z automobilového priemyslu – Kia Motors Slovakia.

Prvú päťku najväčších slovenských firiem doplnili prepravca zemného plynu Eustream a bratislavská rafinéria Slovnaft. Najväčšou finančnou spoločnosťou sa stala Slovenská sporiteľňa, telekomunikačným operátorom Slovak Telekom, medzi obchodnými reťazcami dominuje dvojica Lidl a Tesco.

Ilustračný obrázok

Štrajk vo Volkswagene
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM