Krimi

Najviac v histórii: Na Slovensku bolo vlani vyše 2700 nelegálnych migrantov

Polícia zaznamenala v roku 2017 na území Slovenska najviac nelegálnych migrantov od vstupu krajiny do schengenského priestoru. Uviedol to prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Ilustračný obrázok k článku Najviac v histórii: Na Slovensku bolo vlani vyše 2700 nelegálnych migrantov
Zdroj: TASR

Na území Slovenska bolo vlani 2706 nelegálnych migrantov, pričom v roku 2016 polícia zaznamenala 2170 takýchto osôb. Nárast teda predstavuje 536 ľudí. Počet osôb, ktoré mali na území Slovenska neoprávnený pobyt, teda napríklad neopustili SR po tom, čo sa tu legálne zdržovali, bolo vlani 2458. Počet ľudí, ktorí sa neoprávnene pokúsili v roku 2017 prekročiť štátnu hranicu, bolo 248.

Vzrástol najmä počet Srbov a Ukrajincov, spolu predstavujú takmer 75 percent na celkovej nelegálnej migrácii v SR v roku 2017. Vzhľadom na vízovú liberalizáciu a aktuálne podmienky na slovenskom trhu práce je predpoklad, že sa ich počet bude i naďalej zvyšovať.

Policajní vyšetrovatelia v roku 2017 vzniesli pre trestný čin prevádzačstva obvinenie 107 osobám. „Polícia má naozaj záujem zisťovať čo najviac takýchto prípadov a byť efektívna. Teší ma, že sa nám darí odhaľovať aj organizované skupiny,“ povedal Gašpar.

Podľa riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície ÚHCP Ladislava Csémiho medzi priority úradu v budúcom roku patrí personálne posilnenie niektorých pracovísk, zlepšenie infraštruktúry, dôsledná ochrana schengenskej hranice či boj s nelegálnou migráciou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM