Ľubomír Hudačko Kultúra

Nakrúcali ho štyri roky: Veľká spoveď tvorcov filmu o prešovskej hudobnej scéne

Po štyroch rokoch nakrúcania príde na plátno snímka o prešovskej hudobnej scéne, ktorá nesie názov Bars dobrý film. Prinášame vám veľkú spoveď jej tvorcov.

Ilustračný obrázok k článku Nakrúcali ho štyri roky: Veľká spoveď tvorcov filmu o prešovskej hudobnej scéne
4
Galéria
Zdroj: Bars dobrý film

Film o prešovskej hudobnej scéne je hotový. IMT Smile, Chiki Liki Tu-A, Komajota, Heľenine Oči, Katka Knechtová, Raindown, Peter Lipa, David Kollar, Ali ibn Rachid, Peter Nagy a Katka Koščová sú len niekoľkí z desiatok respondentov, ktorí sa objavia v dokumente Bars dobrý film.

Nie iba pre Prešovčanov

Po štyroch rokoch natáčania príde na filmové plátno príbeh fenoménu jedného mesta, ktorého muzikanti zásadne ovplyvnili slovenskú hudobnú scénu a aj dnes píšu pesničky, ktoré si s nimi na koncertoch spievajú desaťtisíce fanúšikov. Tvorcovia pritom veria, že univerzálnosť, nevyspytateľné momenty a zážitky muzikantského života, ktoré film zachytáva, môžu byť blízke divákom v celoeurópskom kontexte. Premiéra sa uskutoční už tento štvrtok 12. októbra 2017 v rámci festivalu Pocity Film v prešovskom kine Scala a divákom v Bratislave ho tvorcovia predstavia v novembri.

„Je to slovenský film, ktorý síce hovorí o fenoméne jedného mesta, ale nie je určený iba pre divákov z Prešova. Verím, že je dobre natočený vďaka Janovi Stračinovi a dokáže zaujať divákov v iných muzikantských mestách mimo šarišského regiónu a hraníc, lebo je o vzťahoch, situáciách, ktoré muzikanti prežívajú, ich radostiach, možno aj starostiach. Nechceli sme natočiť náučný film. Naopak, je úsmevný, umelecky emotívny a obsahuje skvelé historky,“ hovorí autor scenára Michal Frank.

Podobne ako prešovské kapely postupne koncertovali v iných regiónoch, kde si získavali verných fanúšikov, prišli filmári vďaka tomu do kontaktu s rôznymi ľuďmi z iných miest, ktorí snímku okorenili svojimi zážitkami s nimi.

Zdroj: Bars dobrý film

„Ideme naprieč Slovenskom, žánrami aj históriou. Začíname úplne niekde na prelome 50. a 60. rokov a pýtame sa aj na budúcnosť. Spomíname najmladšie kapely, ktorým môže patriť budúcnosť ako Akustika, či Papyllon. Je tam Ľubo Hanušin a jeho dcéra Ľubka, ale príde aj na postavičky – Ivan, Miro, Miro starší, Hanka Táslerová, Vlado Krausz, Ľubo Petruška, Višňovský, Lynch, Julo Humeňanský s dcérou a mnohí ďalší, možno aj prekvapujúci,“ dozvedáme sa podrobnosti.

Každý si je rovný

Chýbať nebude ani Peter Nagy, či maskoti ako Kajsi Krajňák zo Šarišskej nátierky, pretože tvorcovia neprikladali význam tomu, či má niekto platinové albumy alebo predal niekoľko desiatok albumov. Každý respondent si je rovný. Natáčanie prebiehalo na rôznych miestach v Prešove, v podnikoch, skúšobniach, nahrávacích štúdiách či na stromoradí. Tvorcov potešilo, že nikto z oslovených neodmietol poskytnúť rozhovor. Občas totiž zafunguje syndróm, že sa zapne kamera a človek trochu zvážnie. To však už filmári vedeli, v ktorom momente majú vypnúť kameru. Pritom ju len sklopili a nahrávali ďalej. Táto autenticita dodá filmu iste veľa šťavy. Dokonca filmári zapojili aj fanúšikov kapiel a robili anketu na verejných miestach a ľudia privítali, že vzniká takýto film.

Žánrová pestrosť, ktorú ponúkajú svojim fanúšikom prešovskí hudobníci sa premietla aj do samotného filmu. Práve táto pestrosť zaujala režiséra Jána Stračinu.

Dávajú kus seba

„Fascinuje ma to množstvo skvelých muzikantov v rôznych žánroch a tá adaptačná schopnosť hrať každý s každým. Fascinuje ma nevyčerpateľná zásoba dobrých nápadov, výborných kapiel a skvelých talentovaných ľudí. Vychádza to z toho, že muzikanti sú schopní sa prispôsobovať a pri tom množstve talentov, ktoré je v Prešove, je jedno čo hráte a s kým hráte, dôležité je, že každý muzikant do toho dáva kus zo seba, zo svojho srdca, zo svojho prežitia," hovorí režisér.

Stračina poznal viaceré kapely len ako poslucháč, natáčanie medzi nimi vytvorilo kamarátsky vzťah. Napriek tomu, že každý z týchto hudobníkov je odlišný, predsa len našiel niečo, čo majú spoločné. „Jednotné je to, ale v dobrom to myslím, že vydržia spolu „piť“ a hoci sa kapely rozpadávajú a znovu skladajú, tak realita je taká, že sa navzájom sledujú, inšpirujú a posúvajú na vyššiu úroveň," vysvetlil.

Niekoľko rokov

Podľa nich možno v Prešove v prvý moment nebude spokojný nikto, lebo každý bude vravieť, že ten tam mal byť viac, ten menej a ten tam vôbec nebol. Pôjde však o kamarátsky film. „Samotné natáčanie trvalo niekoľko rokov a tak by som rád poďakoval všetkým, ktorí čo i len malou čiastkou prispeli ku vzniku tohto filmu. Všetci účinkujúci a nadšenci, ktorí s nami spolupracovali a dodnes podporujú. Prešovským mu­zikantom prajem, nech sa im darí napĺňať festivaly, športové haly, koncertné sály spokojnými fanúšikmi a vďačnými poslucháčmi,“ pokračoval režisér.

Dokument vznikal v určitej etape, niektorí respondenti už dokonca nie sú medzi nami. „Či sa podaril, aj tak ukáže až budúcnosť a aj keby nie, nevadí. Hoci celý ten proces bol náročný, bola to zábava, kopa borovičky, rockenrollu, veľa družných stretnutí so skvelými ľuďmi, veľa emócií, umeleckých a pozitívnych,“ dodávajú tvorcovia.

Informácie redakcii sprostredkoval Edo Kopček

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: Robo Kočan

Film o prešovskej muzike už smeruje na plátno: Pozrite si FOTO z jeho nakrúcania
4
Galéria
Zdroj: Bars dobrý film
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM