Kultúra

Nakrúcanie na Šírave: Novinky o filme, v ktorom zahviezdi okolie zemplínskeho mora!

Od začiatku augusta usilovne nakrúcal štáb pod vedením režisérky Ivety Grófovej okrem hlavného mesta i na Zemplínskej šírave. Filmovú podobu dostane román Piata loď, za ktorý dostala v minulosti jeho autorka cenu pre najlepšiu knihu roka. Prečítajte si najaktuálnejšie novinky z okolia tohto filmu.

Ilustračný obrázok k článku Nakrúcanie na Šírave: Novinky o filme, v ktorom zahviezdi okolie zemplínskeho mora!
Zdroj: Dnes24.sk

Nový slovenský film Piata loď má za sebou prvú fázu nakrúcania a to na lokáciách v Bratislave a na Zemplínskej šírave. Natáčanie prebiehalo i priamo na miestach, ktoré v knižnej predlohe opísala spisovateľka Monika Kompaníková. „Keď som sa bola pozrieť na miesta, ktoré si Iveta vybrala, akoby som sa vrátila v čase. Boli to presne tie isté vinohrady, o ktorých som písala,“ nadšene opisovala lokácie autorka rovnomenného románu, za ktorý získala v roku 2011 cenu Anasoft Litera pre najlepšiu slovenskú knihu roka.

„Film sa odohráva v lete a sme radi, že sa nám podarilo nakrútiť všetky exteriéry,“ uviedla producentka Katarína Krnáčová zo spoločnosti Hulapa film. „Po filmovaní na Slovensku budeme pravdepodobne pokračovať v zahraničí, v krajinách našich koprodukčných partnerov – v Maďarsku a v Čechách, kde nám pred niekoľkými dňami potvrdili grant zo Státního fondu kinematografie,“ doplnila.

Musia sa ponáhľať

Film Piata loď je príbehom detského dobrodružstva a filmári tak nemôžu s nakrúcaním otáľať. Pokračovať sa bude už začiatkom budúceho roka. Dôvod? „Nemôžeme si dovoliť, aby nám deti príliš vyrástli,“ vysvetľuje producentka.

Hlavné úlohy si teda zahrajú deti – postavu Jarky stvárni desaťročná Vanessa Szamuhelová, ktorú objavila režisérka na chodbe jednej z bratislavských škôl, kde hľadala hlavnú postavu. Osemročného Matúša Bačišina z Vranova nad Topľou zase našla v letnom tábore na severe Slovenska. Matúš hrá Jarkinho kamaráta, krehkého Kristiána.

Foto mladých hercov nájdete v galérii.

Kedy bude film hotový?

„Príbeh bude spracovaný cez pohľad a prežívanie malej Jarky a jej kamaráta Kristiána. Je pre mňa dôležité, aby charaktery hlavných postáv pôsobili dostatočne zaujímavo a sympaticky, aby diváci videli svet ich očami a dokázali sa s nimi stotožniť. Vanesska a Matúško zvládli veľmi náročnú časť nakrúcania, všetky obrazy stáli na ich hereckých výkonoch a obsahovali veľa detských dialógov,“ opisuje režisérka Iveta Grófová.

Tá sa do povedomia zapísala predovšetkým filmom Až do mesta Aš, ktorý získal viacero ocenení a bol slovenským kandidátom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Okrem spomínaného grantu od Státního fondu kinematografie ČR film finančne podporili aj Audiovizuálny fond SR a MEDIA Programme. Jeho dokončenie je plánované na jeseň budúceho roku.

Informácie a foto pre redakciu poskytol Mário Gešvantner.

Autorky fotografií: Radka Šišuláková, Denisa Buranová.

Môže vás zaujímať:

FOTO ako dôkaz: Zemplínske more pohltili farby jesene, pozrite na tú nádheru!

Bilancia plná protikladov: Šírava cez leto bavila aj zabíjala FOTO

Zemplínska šírava očami potápačov: Pod vodou to žije ako v piatok v krčme! VIDEO

Film Piata loď: Natáčalo sa aj na Zemplínskej šírave
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM