Prokop Slováček Zo Slovenska

Nákupná turistika? Na potravinách najviac ušetríte v Poľsku

Ceny potravín u nás patria k najnižším v EÚ. Napriek tomu, v Poľsku sú ešte o 30 % nižšie. Oplatí sa cestovať za niektorými potravinami do zahraničia? A v ktorých dovolenkových destináciách sa dá lacno nakúpiť?

Ilustračný obrázok k článku Nákupná turistika? Na potravinách najviac ušetríte v Poľsku
Zdroj: Ilustračné foto / TASR

Každú korunu z našich rozpočtov prevraciame aj dvakrát, kým si za nu niečo kúpime. A tak sa cenovky na potravinách stávajú azda najčítanejšími textami. Ceny potravín nás často motivujú aj k vycestovaniu za nákupmi do okolitého zahraničia. A zaujímajú nás aj z toho dôvodu, že v lete sa viac cestuje a tak chceme vedieť koľko zaplatíme v krajine, kde budeme tráviť dovolenku.

Analytička Poštovej banky Jana Glasová sa podľa údajov z Eurostatu pozrela na ceny v obchodoch bližšie.

Najdrahšie z celej V4

Potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. V Českej republike a Maďarsku nájdeme na cenovkách potravín približne o desatinu nižšie sumy ako u nás. A v Poľsku sú potraviny a nealkoholické nápoje až o 30 % lacnejšie ako u nás.

Je teda zrejmé, že Slovákom z prihraničných oblastí sa nákupy u susedov naozaj oplatia. Pri nákupnej turistike ale treba brať do úvahy aj náklady na dopravu a vývoj menových kurzov, ktoré nám z usporených peňazí čo – to ukroja.

Čítajte aj: TIPY NA VÍKEND: V znamení slovenských tradícií i vône fizolňačky

Dovolenkové destinácie

Každého Slováka určite zaujmú ceny potravín v dovolenkových destináciách. Okrem krajín V4 nás potešia nákupy v potravinách aj v Rumunsku, kde sú ceny nižšie o 28 %, a v Bulharsku, kde je lacnejšie o viac než pätinu.

V ostatných, našincami obľúbených európskych destináciách si budeme musieť za potraviny priplatiť. V Chorvátsku sú ceny potravín a nealko nápojov len o 3 % vyššie ako u nás. To ale často neplatí pre obchody v dovolenkových letoviskách.

Len mierne drahšie potraviny, o 4 až 8 %, sú aj v Španielsku, Portugalsku a Slovinsku. V Grécku si už ale za potraviny priplatíme viac, 16 %, a vo Francúzsku a v Taliansku až takmer štvrtinu.

Najviac sa oplatí Poľsko

Nech ideme nakupovať akékoľvek potraviny, všetko sa z cenového hľadiska najviac oplatí v Poľsku. Týka sa to predovšetkým Slovákov žijúcich na severe našej krajiny. Najvýraznejší cenový rozdiel oproti slovenským obchodom je pri cenách olejov a tukov, ktoré sú nižšie až o – 43 % ako u nás.

O približne tretinu lacnejšie nás ale v poľských potravinách vyjdú aj chlieb a pečivo, ryby, mlieko, syry, vajcia a mnohé ďalšie potraviny. Našinci z Bratislavy a okolia zase s obľubou vycestujú na nákupy do Česka či Maďarska. Ceny potravín v oboch týchto krajinách sú, zhodne o zhruba desatinu, nižšie ako u nás.

Zároveň však platí, že ak máme na nákupnom zozname mäso alebo ryby, tak sa nám oplatí cesta do Maďarska, lebo v Česku sú tieto položky ešte o niečo drahšie ako u nás. Maďarsko je správnou voľbou aj pre nákup nealko nápojov. V Česku sa nám zase oproti Maďarsku o niečo viac oplatí kúpiť mlieko a mliečne výrobky, oleje a tuky, či ovocie a zeleninu.

Čítajte aj: OPÝTALI SME SA: Je teraz bezpečné cestovať na dovolenku do Turecka?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM