Michaela Katonová Rôzne

Námestie Slobody príde o štyridsiatku stromov. Prečo musia padnúť?

Po tom, čo obyvateľov hlavného mesta pobúril výrub stromov na Františkánskom námestí a zastávke Žilinská, ďalších štyridsať má padnúť aj na Námestí Slobody.

Ilustračný obrázok k článku Námestie Slobody príde o štyridsiatku stromov. Prečo musia padnúť?
Zdroj: TASR

Alej na Námestí Slobody príde o desiatky stromov. Ich stav si však výrub vyžaduje, podľa dendrologického posudku ohrozujú bezpečnosť cestnej a pešej premávky.

Staré za nové

„Havarijný stav zelene si vyžaduje osobitný prístup a bezodkladné začatie revitalizácie priestoru tak, aby mohli byť za vhodných klimatických podmienok vysadené nové stromy,“ uvádza sa v dendrologickom posudku, ktorý si mesto Bratislava nechalo vypracovať.

Hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová spresnila, že výrub je súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. „V rámci tohto zámeru budeme revitalizovať aj alej na Námestí slobody. Namiesto chorých stromov v zlom stave vysadíme nové na tom istom mieste. Projekt financujeme z nórskych fondov,“ objasnila pre Bratislava24.sk Skokanová.

Štyridsať brestovcov západných nahradí 44 nových drevín. Malo by ísť i jaseňovec malinatý a javor poľný. „Každé námestie má svoju charakteristiku a podzemné technické siete,“ objasnila proces výberu drevín na Námestí Slobody hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad.

Prečítajte si tiež: HLASUJTE: Nahradia nové stromy v centre dostatočne tie staré, ktoré vyťali?

Kauza „stromy“ neutícha

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s Ingrid Konrad pred časom informovali, že sa centrálne námestia v Starom Meste zazelenajú. Obyvatelia sa z toho spočiatku tešili. „Zazelenajú“ v preklade znamenalo výrub starých a nasadenie nových stromov. Tu sa už s pochopením Bratislavčanov magistrát nestretol.

Na sociálnej sieti Bratislavčania primátora nešetria. „Nesrovnal-zrovnal“ píše sa v komentároch. Magistrát sa bráni tým, že stromy boli v štádiu hniloby. Zlý zdravotný stav stromov je uvedený aj v posúdení od arboristu, kde sa tiež píše o neodborných rezoch z minulosti.

Rozhorčenie však neutícha, obzvlášť po tom, čo Bratislavský magistrát približne pred mesiacom vydal rozhodnutie o výrube ďalších piatich stromov. Tentokrát na električkovej zastávke Žilinská. Jediným dôvodom má byť, že nespĺňajú požiadavky kladené technickou normou na projektovanie zastávok.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM