Šport

Námestie SNP ožilo: Zvolenská corrida prilákala bežcov i prizerajúcich zvedavcov

Počas Veľkonočného víkendu sa pod Pustým hradom aj športovalo. Na programe bol už 12. ročník obľúbeného bežeckého podujatia Zvolenská corrida.

Ilustračný obrázok k článku Námestie SNP ožilo: Zvolenská corrida prilákala bežcov i prizerajúcich zvedavcov
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasťou podujatia bol už tradične i obľúbený beh Zvolenská minicorrida ktorý pripravili organizátori pre rodičov s deťmi do 15 rokov. Pre všetkých priaznivcov športu bez obmedzenia veku, či pohlavia pripravili Hobby beh, v ktorom mohli svoju zdatnosť prezentovať či otestovať tí, čo sa necítili absolvovať desať okruhov po 830 metrov v hlavných kategóriách.

Bežali aj tri generácie

V 12.ročníku si trať vyskúšalo 67 štartujúcich, medzi ktorými nechýbali celé rodiny, bežali i tri generácie, mamičky s deťmi v kočíkoch i oteckovia inklinujúci k športu so svojimi deťmi.

V hlavnej časti Zvolenskej corridy museli organizátori „vypustiť“ slovíčko medzinárodná, lebo avizovaní zahraniční bežci sa pred štartom neprezentovali. Mrzela hlavne absencia Poliakov, už tradičných účastníkov, ktorých „pribrzdili“ meteorologické podmienky v Poľsku.

S úderom jedenástej hodiny na kostolnej veži sa ozval aj štartovný výstrel. Na trať sa vydalo 89 pretekárov v siedmich vekových kategóriách.

Hlavnú kategóriu ovládol Talán

Od začiatku pretekov bol priebeh pretekov v réžii bežcov kategórie do 39 rokov, kde favorit pretekov Michal Talán potvrdil rastúcu formu a nedal súperom žiadnu šancu, keď druhému v poradí Slavomírovi Košíkovi nadelil v cieli viac ako minútu a pol. V kategórii mužov od 40 do 49 rokov zvíťazil s viac ako dvojminútovým náskokom Roman Šlúch pred Miroslavom Ťapušíkom a Zvolenčan Andrej Bramuška skončil tretí.

V kategórii mužov od 50 do 59 rokov si pri svojom ôsmom štarte zapísal do histórie svojim druhým víťazstvom Sliačan Milan Ivan pred rekordérom v počte štartov Miroslavom Hanincom. V kategórii mužov od 60 do 69 rokov si víťazstvo nenechal ujsť Sliačan Peter Kypta, ktorý „ťahal“ i mladších pretekárov. V kategórii muži nad 70 rokov si víťazstvo nenechal pri svojom desiatom štarte ujsť Zvolenčan Milan Krajči, ktorý má absolvovaných už 124 maratónov a na trati doslova žiaril výkonom. Druhému v poradí Jánovi Hazuchovi nadelil v cieli skoro sedem minút.

V kategórii žien do 34 rokov zvíťazila s prehľadom dvadsaťročná Lucia Janečková, pred svojou veľkou súperkou a spolu favoritkou Petrou Fašungovou, ktorá dokázala držať tempo víťazky iba do polovice pretekov a v cieli zaostala o 56 sekúnd. Víťazkou v kategórii žien nad 35 rokov sa stala Dana Janečková, ktorá doslova deklasovala konkurenciu a druhej Diane Grexovej ušla o viac ako 3 minúty.

Slovo víťaza

„Je tu perfektná trať, rovina, vyšlo počasie a nefúkal vietor. Ideálne podmienky na beh. Bol to dnes pre mňa akýsi test výkonnosti pred pokusom splniť limit na Majstrovstvá Európy na 10 km, tieto preteky mi veľa napovedali a že je to na dobrej ceste. Priebeh pretekov sa mi páčil, možno iba množstvo pretekárov na trati, keď pomalší a starší mali iné tempo, kedysi behali v dvoch behoch, no dalo sa to zvládnuť, medzi pretekármi panovala ohľaduplnosť a na Zvolenskom námestí to boli super preteky, nielen preto, že som zvíťazil,“ zhodnotil na záver víťaz hlavnej kategórie Michal Talán.

Foto: Miloš Masarik

Zvolenská corrida prilákala bežcov i prizerajúcich zvedavcov
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM