Rôzne

Nápaditá záchrana tradície: Z vypílenej lipy vznikla originálna socha gajdoša

Chceli spíliť hnilé stromy, dostali však nápad. Veľkú Lehotu v okrese Žarnovica už niekoľko dní zdobí drevená socha gajdoša v životnej veľkosti.

Ilustračný obrázok k článku Nápaditá záchrana tradície: Z vypílenej lipy vznikla originálna socha gajdoša
Zdroj: TASR

Originálnu sochu, ktorá odkazuje na miestne gajdošské tradície, vyrezal rezbár z kmeňa starej lipy, vypílenej pred miestnym kostolom.

„Pri kostole sme potrebovali vypíliť staré lipy, ale chceli sme ich aj použiť. Niektoré už boli zvnútra zhnité, ale z tých, ktoré sa dali použiť, sme dali napíliť fošne, tie ešte máme odložené,“ priblížila starostka Veľkej Lehoty Marta Šmondrková.

V budúcnosti by mohla podľa jej slov vzniknúť ešte jedna socha a to Víla Žitava, keďže v dedine táto rieka pramení. Výber gajdošského námetu nie je náhodný. Gajdošská hudba a s ňou spojená kultúra má v obci hlboké korene. Pravidelne sa tu a v susednej Malej Lehote konajú Gajdošské fašiangy.

Čítajte aj: "Romantika vo francúzskom parku? Stačí ísť na prechádzku do nemocnice v Košiciach ":http://www.dnes24.sk/…ciach-239471

„V júni budeme mať aj folklórne slávnosti a detský folklórny festival. Pred bránu amfiteátra osadíme ešte dva reliéfy,“ priblížila starostka s tým, že počas nich sochu slávnostne odhalia. Ako uvádza obec na svojej internetovej stránke, gajdošskú kultúru vo Veľkej Lehote rozvinul rod Garajovcov a do súčasnosti si ju odovzdalo už niekoľko generácií.

Tradíciu v obci udržiavajú už štyridsať rokov aj v Gajdošskej folklórnej skupine, ktorú vedie Dominik Garaj. Socha gajdoša preto nie je len poctou gajdošskému umeniu, ale aj gajdošovi Dominikovi Garajovi pri príležitosti jeho 70. narodenín.

Čítajte aj: KURIOZITA DŇA: Nemáte na nové auto? Skúste to s dreveným tátošom na kolesách

Gajdoš
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM