Rôzne

Nápoje s cukrom sú počas horúčav nevhodné: Malinovky sa do pitného režimu nezapočítavajú

Lahodná chuť sladeného nápoja alebo piva nám môže navodiť príjemné pocity. Do pitného režimu ich však započítať nemôžeme.

Ilustračný obrázok k článku Nápoje s cukrom sú počas horúčav nevhodné: Malinovky sa do pitného režimu nezapočítavajú
Zdroj: TASR

Horúčavy, ktoré v týchto dňoch zasiahnu časť Slovenska, prinášajú rad zdravotných rizík a môžu spôsobovať kolapsové stavy. Vysoké teploty vzduchu predstavujú pre organizmus záťaž, problémy môžu spôsobiť aj zdravým ľudom. Netreba preto podceňovať pitný režim.

„Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním,“ približuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Teplo viac ohrozuje ženy, skolabujú častejšie ako muži, ukazujú skúsenosti záchranárov. Takisto treba dávať pozor aj na deti a seniorov.

Dospelý človek by mal počas horúcich dní vypiť najmenej tri litre vody. „Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach. Dôležitá je tiež ich teplota – vhodnejšie sú vlažné nápoje,“ vysvetlil Mikas.

Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd.

Horúčavy sú záťažou nielen pre ľudí, ale napríklad aj vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku, napríklad z kvetináča.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM