Nina Táborská Kultúra

Narodeninová oslava vo veľkom štýle! Čo by na to povedal Štúr?

Rok Ľudovíta Štúra oslavuje Slovensko rôznymi spôsobmi. A trochu netradičný spôsob dnes predstavili v Bratislave. Ešte stále máte šancu zapojiť sa do jedinečného žúru so Štúrom. Toto všetko na vás čaká v Starej tržnici do 22:00.

Ilustračný obrázok k článku Narodeninová oslava vo veľkom štýle! Čo by na to povedal Štúr?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Tu sa totiž počas dnešného dňa odohráva Štúr-žúr, ktorý sa zrodil v hlave Lucie Satinskej, dramaturgičky a moderátorky celej akcie. Pôvodne sa malo podujatie odohrávať na Rudnayovom námestí, z obavy zo zlého počasia sa však žúr presunul do priestorov Starej tržnice.

Po dvoch storočiach od narodenia slávneho kodifikátora spisovnej slovenčiny tak dnes usporiadal Jazykovedný ústav Ľ. Štúra Slovenskej akadémie vied unikátne podujatie, ktoré počas celého dňa predstaví mix žánrov, štýlov a pohľadov na túto osobnosť.

Motívom podujatia je podnietiť všetky generácie k záujmu o slovenčinu, podnietiť k poznaniu Ľudovíta Štúra, ako aj vyvrátiť zakorenené nepravdy o nezáživných jazykovedcoch či Štúrovej vine za ypsilon.

Súčasťou podujatia sú okrem mnohých prednášok a zaujímavých diskusií aj štúrovské trhy, ktoré návštevníkom ponúkajú bohatú zmes dekorácií, úžitkových výrobkov aj občerstvenia. Nájdete tu keramiku Modranska aj so svojou Štúrovskou kolekciou, Artforum, Sashe, King Factory, Jablčnô a iné.

Dnes sa ešte môžete tešiť na predstavenie Divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena, rozhovory a prekvapenia, Cynickú obludu, Roberta Rotha a o 20:30 rozozvučí Starú tržnicu koncert Slniečka.

Kino Mladosť ponúkne kolekciu filmov o Štúrovi od čierno-bieleho Za práva ľudu až po veľkofilm Kandidát. A v prípade, že ešte nemáte „selfie“ so Štúrom, teraz máte jedinečnú príležitosť jednu takú si vyhotoviť.

Ako by Štúr oslávil svoje narodeniny?

Štúr bol nielen jazykovedec, ale aj skutočne veľký gurmán. Na žúre sa okrem iného tiež dozviete, že keby dnes oslavoval s nami svoje narodeniny, na jeho stole by nechýbalo rozhodne jedno z týchto jedál.

Ako predjedlo by pravdepodobne zvolil teľací dusený jazyk alebo dusenú husaciu pečeň, polievka by mohla byť hubová a za hlavné jedlo by si vybral pečeného bažanta alebo pečenú hus so zemiakmi či jahňacinu so špenátom. Nepohrdol by čerešňovou bublaninou ani francúzskou mandľovou tortou s krémom. Štúr bol veľký milovník čiernej kávy, takže na jeho stole by určite nechýbala ani šálka tohto teplého nápoja. Údajne si rád pochutnal na tzv. farizejskej káve, ktorá sa podávala spolu s likérom. Ako bodka za jeho hostinou by okrem obľúbenej cigary mohol byť aj likérik, napríklad bazový či višňový, prípadne bazová šťava alebo jablčný sirup so zeleným čajom a šalviou.

A čo by povedal na takýto žúr?

„V prvom rade by sa asi veľmi zľakol všetkých zvukov, farieb a možno i priestoru. Každopádne, on bol veľmi flexibilný a adaptabilný človek a preto si myslím, že na záver by si s nami všetkými riadne zažúroval,“ povedala Lucia Satinská.

Festival sa koná pod záštitou starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka. Projekt podporili destinačný partner Turizmus regiónu Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM