Regióny Zo Slovenska

Národná kultúrna pamiatka v Čunove má novú strechu

Strop a krov sýpky v Čunove zo 16. storočia, ktorá je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, boli dlhodobo v havarijnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Národná kultúrna pamiatka v Čunove má novú strechu
3
Galéria
Zdroj: MÚ Čunovo

Obecnému úradu bratislavskej mestskej časti Čunovo sa podarilo definitívne zabezpečiť proti zatekaniu objekt sýpky, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Potvrdila to starostka Gabriela Ferenčáková.

Strecha sýpky

„Vďaka združeným prostriedkom z obecného rozpočtu, dotáciám z ministerstva kultúry a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sme dokončili kompletnú rekonštrukciu strechy sýpky a objekt sme definitívne zabezpečili proti zatekaniu,“ uviedla starostka. Rekonštrukcia stála viac ako 132-tisíc eur, z toho 28-tisíc eur uvoľnilo zo svojho rozpočtu Ministerstvo kultúry SR, dotáciami v hodnote 11-tisíc eur prispel BSK a 93-tisíc eur zaplatila obec zo svojho rozpočtu.

Strop a krov sýpky v Čunove zo 16. storočia, ktorá je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu pod číslom 649/2, boli dlhodobo v havarijnom stave, ktorý Krajský pamiatkový úrad vyhodnotil ako naliehavý a nevyhnutný na realizáciu zabezpečovacích prác na záchranu kultúrnej pamiatky.

Spracovateľ statického posudku odporučil vykonať kompletnú sanáciu stropu nad 2. nadzemným podlažím a krovu, vrátane výmeny latovania a strešnej krytiny. Ferenčáková sa však nevzdáva boja o kompletnú rekonštrukciu sýpky. „Miestna samospráva sa bude naďalej usilovať získať externé finančné zdroje, aby práce na záchrane sýpky pokračovali a mohli sme ju v budúcnosti zmysluplne využiť,“ dodala starostka Čunova.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM