Rastislav Búgel Zo Slovenska

Národná rada neodsúhlasila návrh navýšenia rozpočtu prezidentskej kancelárie: Peniaze poputujú len na nevyhnutné opravy

Keďže Slovensko bude v druhom polroku budúceho roka predsedníckou krajinou Európskej únie, Kancelária prezidenta SR mala záujem zrekonštruovať tie časti paláca, ktoré využíva na reprezentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Národná rada neodsúhlasila návrh navýšenia rozpočtu prezidentskej kancelárie: Peniaze poputujú len na nevyhnutné opravy
Zdroj: TASR

Národná rada SR minulý týždeň neodsúhlasila opozičný pozmeňujúci návrh na navýšenie rozpočtu prezidentskej kancelárie o 438 000 eur, ktoré potrebuje na opravy. Financie chcela opozícia získať presunom z balíka, ktorý je určený na vratky za spotrebovaný plyn.

Zlý stav paláca

Ako priblížil riaditeľ odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Roman Krpelan, rekonštrukcia Prezidentského paláca sa realizovala pred viac ako 20 rokmi. „Dlažba na prednom aj zadnom nádvorí je vplyvom počasia a nekvalitou materiálu tak zanesená, že ju nie je možné vyčistiť. Sčasti je čierna, inde sivá alebo biela, hoci ide o rovnaký povrch. Na viacerých miestach Prezidentského paláca je opadaná omietka, niektoré steny sú navlhnuté,“ opísal stav.

Záujem o udržiavanie

Kancelária je povinná udržiavať aj ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku, ktorou je lovecký zámok v Tatranskej Javorine. Tá bola podľa Krpelana rekonštruovaná v 70. rokoch a potom sa na nej robili len nevyhnutné opravy. Ako dodal, kancelária prezidenta nemá záujem o veľkú rekonštrukciu, len udržanie zámočku v zachovalom stave, tak, ako jej to prikazuje zákon.

„Vzhľadom na to, že kancelária nemá iné príjmy ako zo štátneho rozpočtu, pridelené finančné prostriedky využije iba na nevyhnutné opravy v takej miere, ktorú jej umožňuje schválený rozpočet,“ uzavrel Krpelan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM