Prokop Slováček Zo Slovenska

Náš trh valcujú poľské vajíčka. Napriek tomu, že svojich máme dosť

Slovensko bolo vlani v produkcii vajec úplne sebestačné. Napriek tomu sme kupovali aj tie z dovozu. Naši výrobcovia nedokázali cenovo konkurovať zahraničným producentom.

Ilustračný obrázok k článku Náš trh valcujú poľské vajíčka. Napriek tomu, že svojich máme dosť
Zdroj: TASR

Aj producenti vajec bojujú o svoje miesto na trhu. A tak ako to na Slovensku býva, boj často prehrávajú. S lacnejšími, no nie vždy kvalitnejšími výrobkami z dovozu. Nedokážu im konkurovať nízkou cenou.

Dlhodobo sme sebestační

Cudzie vajcia v našich obchodoch kupujeme napriek tomu, že podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára bolo vlani Slovensko v produkcii vajec sebestačné. "Dostali sme sa až na úroveň 104,3 percenta,“ povedal. „Ale to je dlhodobý stav, výnimkou bol len rok 2014, kedy sme klesli pod 100 percent,“ dodal. Vlani sme podľa odhadov zjedli 202 kusov (12,3 kg) vajec. Odborníci na výživu odporúčajú 11,2 kg.

Nízke ceny už nepodlezieme

Riaditeľ spoločnosti Novogal Ladislav Birčák upozornil na to, že slovenskí producenti konzumných vajec nedokážu cenovo konkurovať lacným dovozom najmä z Poľska. Tam je ich vysoký prebytok a tak ich dovážajú na Slovensko. Často aj bez označenia krajiny pôvodu.

Nízke ceny tlačia domácich výrobcov nielenže na hranicu rentability, ale aj pod ňu a je otázne, dokedy to vydržia. Vajcia neboli zaradené medzi základné potraviny s 10 % DPH, čo má takisto dopad na výrobcov.

PREČÍTAJTE SI AJ: Česko pátra po miliónoch. Časť výkupného vraj skončilo na cudzej adrese

Potrebujeme podporu

„Vo všetkých okolitých krajinách hľadajú možnosti, ako podporiť producentov vajec, čo im dáva cenovú výhodu v porovnaní so slovenskými,“ vysvetlil situáciu predseda spoločnosti Ekobauernhof Jaroslav Novák.

Podľa neho treba zintenzívniť kontroly dovozov z Poľska, pretože rastie množstvo neoznačených vajec. „Napríklad v Česku minulý týždeň veterinári spolu s colníkmi po kontrole v Prahe vrátili späť do Poľska viac ako 160 000 kusov. Časť z nich nebola označená vôbec, časť čiastočne. Pritom na začiatku tohto roka poľské kontrolné orgány zistili vo vajciach dioxíny a ďalšie zdraviu škodlivé látky,“ dodal Novák.

Ak si teda chcete byť istý, že kupujete domáce vajcia, vždy si skontrolujte škrupinu a na nej označenie SK. „Máte záruku čerstvosti a nezávadnosti,“ garantuje Únia hydinárov Slovenska.

PREČÍTAJTE SI AJ: EURO 2016 s Dnes24.sk: Súťažíme aj dnes, koľko gólov naši na turnaji inkasovali?

Vajcia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM