Peter Klimant Rôzne

Naše mesto sa ocitlo v kázni: Viedenský arcibiskup počas omše niekoľkokrát spomenul Moravce!

Viedeň zažila veľkú výpravu zo Zlatých Moraviec. Do metropoly našich západných susedov ich pozval významný rakúsky kardinál.

Ilustračný obrázok k článku Naše mesto sa ocitlo v kázni: Viedenský arcibiskup počas omše niekoľkokrát spomenul Moravce!
Zdroj: Dnes24.sk

V tento mesiac sme si pripomínali 300. výročie narodenia kardinála Krištofa Antona Bartolomeja Migazziho, kiedajšieho vácovského biskupa, arcibiskupa Viedne a pána Zlatých Moraviec. Pri tejto príležitosti sa vo Viedni konala spomienková svätá omša, ktorej sa zúčastnili aj Zlatomoravčania. Pozvánka do metropoly Rakáska prišla priamo od kardinála Christopha Schönborna, viedenského arcibiskupa.

Mali možnosť vidieť kryptu

„Slávnostnú sv. omšu v metropolitnom chráme viedenskej arcidiecézy v Dóme svätého Štefana celebroval arcibiskup kardinál Christoph Schönborn. Vo svojej kázni oboznámil veriacich zídených v Dóme svätého Štefana životom kardinála Migazziho, niekoľkokrát spomenul aj Zlaté Moravce, kde počas letných mesiacov – vyše 23 rokov sa kardinál Migazzi zdržiaval vo svojom letnom sídle. Tu aj od základov prestaval farský kostol sv. Michala Archanjela a vyzdobil ho vzácnymi veľkorozmernými obrazmi,“ povedal Marian Tomajko, ktorý sa bohoslužby taktiež zúčastnil.

„Po svätej omši sme sa zhromaždení veriaci zo zlatomoraveckého dekanátu, ale aj Viedenčania na čele s kardinálom Schönbornom a asistenciou odobrali do krypty Svätoštefanského Dómu , kde pri rakve kardinála Migazziho sa konali spomienkové modlitby,“ prezradil Tomajko.

Výprave sa poďakoval

Na záver sa kardinál Schönborn podľa slov Tomajka poďakoval výprave z Moraviec za to, že prijali jeho pozvanie a zúčastnili sa spomienkovej svätej omše. „Zdôraznil nám, že kardinál Migazzi ako viedenský arcibiskup to nemal ľahké, nakoľko bránil katolícku cirkev , aby nebola podriadená štátu, lebo na základe reforiem cisára Jozefa II. bola snaha podriadiť cirkev štátu a rušili sa mnohé kláštory a rehoľné ustanovizne,“ dodal Marian Tomajko.

Kardinál Migazzi sa narodil 20.10.1714 v Tri­ente v Taliansku, ako syn Vincenta Migazziho a jeho manželky Barbary Práto de Segonsano.

Foto: Archív Mariana Tomajku

Zlatomoravčania zavítali do Viedne na pozvánku vysokého cirkevného predstaviteľa
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM