Svet o Slovensku

Naši milionári sa boja tretej svetovej vojny a chystajú útek do USA

Veľký prieskum českých a slovenských superboháčov odhalil, že ani peniaze človeka nezbavia strachu z budúcnosti. S miliónmi na účte si však môžete urobiť záložný plán. Správu priniesli české Hospodářské noviny.

Ilustračný obrázok k článku Naši milionári sa boja tretej svetovej vojny a chystajú útek do USA
Zdroj: TASR

Veľký prieskum českých a slovenských superboháčov odhalil, že ani peniaze človeka nezbavia strachu z budúcnosti. S miliónmi na účte si však môžete urobiť záložný plán. Správu priniesli české Hospodářské noviny.

Prieskum názorov podnikateľov, ktorí majú na účte viac ako milión dolárov, uskutočnila J&T Banka v Česku a na Slovensku. Z výsledkov vyplynulo, že boháči sa najviac obávajú migračnej krízy, Ruska, slabej EÚ a dokonca aj tretej svetovej vojny.

Od Ruska k migrantom

“Bohatí ľudia pozorne sledujú spoločenské dianie doma i vo svete a obávajú sa budúcnosti,” hovorí pre Hospodářské noviny Alena Tkáčová z J&T Banky. Zlé očakávania z ďalšieho vývoja majú napriek tomu, že sa im finančne darí stále dobre.

Zatiaľ čo v minulosti považovali milionári za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu Rusko, dnes ho z prvej pozície odsunuli migranti. Ich negatívneho dopadu na vývoj v Európe sa obáva až 84 percent boháčov. Zároveň očakávajú narastajúci počet teroristických útokov.

Konkrétne na Slovensku sa dve tretiny respondentov vyjadrili, že riziko terorizmu v Európe zvyšuje americká politika na Blízkom východe. Tretina českých milionárov zasa očakáva vypuknutie tretej svetovej vojny. Tieto obavy však zdieľajú aj bežní ľudia. J&T Banka položila rovnakú otázku aj vzorke tisíc respondentov z bežnej populácie. Až tri štvrtiny sa obávajú globálnej vojny.

Záložný plán v USA

“Občas mám apokalyptické vidiny, že padnú všetky hranice a začnú sa sem nekontrolovane hrnúť migranti z celého sveta. Neviem, či sa to naozaj stane, ale už som začal robiť konkrétne prípravy na odchod do USA. Nakúpil som zlato a nehnuteľnosť na Floride,” hovorí v prieskume jeden z milionárov.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Je Rusko našim naozajstným miláčikom? Vyzerá to tak

Zaoceánsky záložný plán má mnoho z majetných ľudí. Majú pocit, že Európa už je za zenitom, dokonca za akýmsi bodom zlomu, po ktorom už nevyhnutne príde iba pád. Najčastejšie únikové destinácie sú USA, Nový Zéland, Austrália, či Kanada.

Európsku úniu vnímajú ako slabú a neschopnú riešiť problémy. Prejavuje sa to najmä v konfliktných okamihoch ako je migračná kríza a veľkým testom bude aj prípadný odchod Veľkej Británie, tzv. Brexit. Viac ako polovica milionárov si myslí, že ak Briti naozaj opustia európsky klub, spustí sa domino efekt s ďalšími štátmi a postupne nastane rozpad celej EÚ.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM