Martin Sýkora Správy Regióny

Našlo sa riešenie problému: V rómskych osadách začali dobrovoľníci s kastráciou

Dobrovoľníci pod Tatrami plánujú až do nedele (4.6.) v rómskych osadách pod Tatrami v okrese Kežmarok odchyt psov s ich následnou kastráciou.

Ilustračný obrázok k článku Našlo sa riešenie problému: V rómskych osadách začali dobrovoľníci s kastráciou
Zdroj: Dnes24.sk

Veľa psov, vytvárajú svorky

Podľa slov predsedníčky Združenia za práva zvierat Diany Truchlíkovej chcú takýmto spôsobom predísť ich nekontrolovateľnému množeniu. Od stredy (31.5.) začali s odchytom v osade Stráne pod Tatrami, do konca týždňa sa presunú aj do osady za obcou Rakúsy. Ide o celoplošný odchyt sučiek i šteniat, ale aj tých psov, ktoré sú v zlom stave.

„Najväčší problém je ten, že sa tu nachádza veľa divých psov, ktoré buď nemajú majiteľov, alebo majú majiteľov, priznávajú sa k nim, ale nevedia s nimi manipulovať,“ povedala Truchlíková.

Psy v rómskej osade vytvárajú svorky a behajú po poli, pričom ohrozujú predovšetkým cudzích ľudí, ktorých nepoznajú. Podľa jej slov sa v tejto lokalite nachádzajú psy, ktoré majú vypadanú srsť či otvorené rany po tele. „Našli sme šteňa, ktoré má krvácavé rany, ale aj šteňa, ktoré má poranenú nohu,“ priblížila.

Kastrácia – jediné riešenie

Podľa dobrovoľníkov je kastrácia jediné riešenie nekontrolovateľného množenia zvierat v osadách a slúži aj ako účinná prevencia mnohých chorôb.

„V stredu sme odchytili okolo 40 sučiek a ďalších do 40 šteniat,“ priblížila.

Podľa jej slov sa len výnimočne stáva, že by mal niektorý z nich za sebou očkovanie. Dodala, že po kastrácii psy vrátia do osady po 24 hodinách. Ako zdôraznila Truchlíková, pri kastrácii v osadách je dôležitá najmä spolupráca s obcou. „Tohto roku je skvelá najmä pre to, že sa tu nachádzajú priamo rómski koordinátori. Tí ľuďom vysvetľujú, čo sa deje,“ uzavrela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM