Správy

Naučiť sa cudziu reč je brnkačka. Tridsiatnik, ktorý hovorí deviatimi jazykmi, radí, ako na to

Matthew Youlden vie, ako na cudzie jazyky. Berlínsky úradník s britským pasom hovorí plynule deviatimi jazykmi a inšpiruje milióny ľudí po celom svete.

Matthew Youlden pracuje ako úradník v Berlíne. Mladý muž ovláda deväť jazykov a nerobí mu problém ani plynulý prechod z angličtiny, do taliančiny, francúzštiny či hebrejčiny.

„Ťažko vôbec rozpoznať, že je Brit,“ píše na svojom blogu John-Erik Jordan, ktorý hľadá po Európe inšpiratívnych ľu­dí.

Činorodý tridsiatnik hovorí anglicky, írsky, nemecky, španielsky, katalánsky, taliansky, portugalsky, hebrejsky a francúzsky. Navyše rozumie ďalšiemu tuctu cudzích jazykov. Slovenčina však medzi nimi nie je.

Aký je jeho recept na jazyky?

PREČÍTAJTE SI: Kam na dovolenku? Obavy Slovákov menia turistickú mapu obľúbených destinácií

Treba vedieť, čo robím

Znie to ako klišé, ale má to svoje opodstatnenie. Ak máte pádny dôvod na to, aby ste sa naučili jazyk, a teda nechýba vám motivácia, výsledok sa určite dostaví.

Partner, s ktorým si jazyk precvičíte

Matthew Youlden ho mal v dvojčati Michaelovi. Už ako desaťroční sa začali učiť po grécky, aby sa zabavili, ale hlavne ukázali, kto je šikovnejší.

Súťaživosť a bratská rivalita sa neskôr postarali o to, že sa začali učiť aj ďalšie jazyky. „Rivalita nám len a len pomohla,“ pripomína Matthew. Keď si Michael uvedomil, že zaostáva, pokúšal sa to zmeniť. Rovnako tak jeho brat.

Rozprávajte sa aj so sebou

Nech si každý hovorí, čo chce a posiela vás k odborníkovi, na rozhovore samého so sebou nie je nič zlé. Skôr naopak, je to výborná pomôcka, ako si precvičiť cudzí jazyk.

„Znie to čudne, ale dlhé hodiny som sa rozprával sám so sebou. Výrazne mi to pomohlo napredovať v cudzom jazyku," dôvodí mladík.

Zabudnite na ostych

Rozumní ľudia sa učia na svojich omyloch, čo je pri získavaní jazykových zručnosti jedna z najdôležitejších vecí. Nebojte sa hovoriť, hoc aj s chybami. Na svete je mnoho tolerantných ľudí, ktorí vás nevysmejú za to, že ste si poplietli slová či skomolili frázy.

PREČÍTAJTE SI: Sci-fi v praxi! Telefonovať budeme bundou. Je tu novinka, ktorá posúva hranice

Bavte sa učením

Ak sa jazyk budete učiť monotónne, nebude vás baviť. Najlepšia cesta je byť kreatívny. Bratia Youldenovci sa svojho času snažili v gréčtine skladať piesne. Možností je však mnoho – môžete si v cudzom jazyku písať denník, vyrábať komiksy či „flirtovať“ na sociálnych sieťach.

Opustite svoju komfortnú zónu

Prioritne nezáleží na tom, koľko času strávite pri učení cudzieho jazyka. Kým neopustíte svoju komfortnú zónu, v ktorej dbáte na vlastnú neomylnosť, nikdy sa novú reč poriadne nenaučíte.

Nevadí, že prídu situácie, keď sa budete cítiť smiešne či trápne za to, že vám neprišla na myseľ vhodná fráza, správne slovíčko. Dôležitý je progres. Slovná zásoba, akcent, celková jazyková zručnosť sa postupne dostavia. Prioritne však musíte zostúpiť z pomyselného trónu neomylnosti.

Počúvajte

Aj hokejista sa najprv musí naučiť korčuľovať, až potom môže ísť na zápas. S učením jazyka je to rovnaké. Skôr ako začnete hovoriť, počúvajte. Ak budete mať uši a myseľ otvorené, dostaví sa želaný výsledok.

Človek z akejkoľvek kultúry, akéhokoľvek silného akcentu je schopný vysloviť čokoľvek. Treba sa len sústrediť – presnejšie sústredene počúvať a hovoriť.

V novom jazyku sa určite nájdu slová, ktorých výslovnosť vám spôsobí problémy. Vďaka pozornému počúvaniu a opakovaniu to však pominie.

PREČÍTAJTE SI: Majstri trapasu. Prekonala atrapa bomby na Old Trafford fiasko slovenských policajtov?

Pozerajte sa na ľudí, ako rozprávajú

Každý jazyk má vlastné zákonitosti a špecifiká. Platí to aj pre výslovnosť a využívanie artikulačných orgánov. Sledujte preto ľudí pri bežnom rozhovore, snažte sa pochopiť, ako hovoria, kde položiť jazyk, ako otvoriť ústa. Pomôže aj sledovanie televízie.

Skočte do učenia sa oboma nohami

Praktizujte nový jazyk každý deň. Len tak ho do seba absorbujete. Veľa rozprávajte, píšte, počúvajte (aj hudbu). A buďte trpezliví.

Chlapík, ktorý hovorí deviatimi jazykmi
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM