Lucia Lauková Správy

Návšteva z europarlamentu: Zaujímať sa bude o podozrenia z podvodov na dotáciách

Europoslanci sa chcú stretnúť s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, predstaviteľmi ministerstva pôdohospodárstva, ale aj Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom.

Ilustračný obrázok k článku Návšteva z europarlamentu: Zaujímať sa bude o podozrenia z podvodov na dotáciách
Zdroj: TASR

Osobitná kontrolná misia vyslaná Európskym parlamentom (EP) navštívi Slovensko vo štvrtok a piatok (8. a 9.3.). V jej radoch budú členovia parlamentného výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a rozpočtového výboru (BUDG).

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý zriadenie kontrolnej misie inicioval, uviedol, že detaily a personálne obsadenie tejto pracovnej cesty spresní v stredu popoludní (o 15.00 h) Konferencia predsedov EP. Poslanec pripomenul, že osobitná misia bola vytvorená pre závažné podozrenia, že vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je spojená s podvodmi v oblasti európskych dotácií.

Plánované stretnutia

Podľa návrhu pracovnej cesty, europoslanci prídu na Slovensko v stredu večer, po pristáti na viedenskom letisku. Ich pracovný program sa ešte dolaďuje, avšak záujem majú o stretnutie so zástupcami slovenských mimovládnych organizácií, ktoré sa angažujú v boji proti korupcii, rovnako ako aj na stretnutí s novinármi. Z oficiálnych predstaviteľov by sa chceli stretnúť s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, predstaviteľmi ministerstva pôdohospodárstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry a na najvyššej úrovni aj s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou, ministrom financií Petrom Kažimírom, ako aj s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim.

Chcú vidieť aj Gašpara

V druhý deň svojej návštevy europoslanci navrhli stretnutie s riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrom Hraškom, prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom a so šéfom Finančnej spravodajskej jednotky Pavlom Vorobjovom.

Pietna spomienka

Pred uskutočnením tlačovej konferencie si chce skupina europoslancov v piatok popoludní pietnou spomienkou vo Veľkej Mači uctiť pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM