Eliška Šándorová Regióny

Nebezpečná látka v Galante: Do odpadu sa dostalo rádium!

Silný rádioaktívny kov dal do pozoru políciu a expertov v Galante. V zbernom dvore sa totiž objavila navonok nevinná čierna drvina.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečná látka v Galante: Do odpadu sa dostalo rádium!
Zdroj: TASR

Pri vývoze odpadu v zbernom dvore v Galante signalizovala detekčná brána rádioaktívnu látku. Experti následne určili, že ide o rádium 226 a polícia začala vo veci trestné stíhanie pre zločin nedovolenej výroby a držanie jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov.

Podľa krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Márie Linkešovej boli prvotné informácie o tom, že ide o makadam. Tie sa nepotvrdili, rádium má prínos 76,2 µSV za hodinu.

„Čiernu drvinu pripomínajúcu asfalt teraz prevzala spoločnosť oprávnená likvidovať rádioaktívne látky. V zmysle zákona je trestná sadzba za držanie rádioaktívnych látok jeden až päť rokov. Za akých okolností sa dostalo rádium do zberu, polícia preveruje,“ dodala Linkešová.

Rádium je silný rádioaktívny kov, patriaci medzi kovy alkalických zemín. Nachádza sa v stopových množstvách v uránovej rude. Je takmer biely, ale na vzduchu rýchlo oxiduje a mení zafarbenie na čiernu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM