Svet Správy

Nebezpečná situácia: Slováci by mali okamžite opustiť Sýriu!

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vydalo pre Sýriu stupeň odporúčania 4 – okamžite opustiť krajinu.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečná situácia: Slováci by mali okamžite opustiť Sýriu!
Zdroj: TASR

„Ministerstvo jednoznačne neodporúča žiadne cesty slovenských občanov do Sýrie. Všetkým občanom SR, ktorí sa v Sýrii aj naďalej zdržiavajú, odporúča, aby krajinu okamžite opustili,“ zdôrazňuje rezort diplomacie na svojej internetovej stránke.

Upozorňuje na dlhodobo kritickú a nebezpečnú situáciu v Sýrii, keďže v krajine od roku 2011 prebieha vojnový konflikt so zapojením veľkého a neprehľadného počtu ozbrojených zložiek – jednak pravidelnej armády a s ňou spriaznených domácich i zahraničných milícií, na strane druhej rôznych povstaleckých skupín, pričom viaceré z nich sú radikálneho, respektíve teroristického charakteru. Ministerstvo upozorňuje i na teroristov Islamského štátu (Daiš), proti ktorým zasahujú okrem vyššie uvedených ozbrojených zložiek a skupín aj vojenské sily viacerých štátov.

„Okrem násilných zrážok na viacerých miestach krajiny dochádza k teroristickým útokom i na územiach, kde sa priamo nebojuje (napr. v Damasku). Na území Sýrie naďalej dochádza aj k únosom ľudí a ozbrojeným kriminálnym prepadom. Presuny po krajine komplikuje množstvo kontrolných bodov (tzv. check-points), ktoré ovládajú provládne alebo protivládne sily, prípadne lokálne milície,“ uvádza ministerstvo.

Zároveň upozorňuje na to, že základná infraštruktúra bola narušená prakticky na celom území, mestá a obce trpia prerušovaním dodávok elektrickej energie, vody a neraz aj výpadkami v zásobovaní základnými životnými potrebami, vrátane liekov. „Vzhľadom na túto situáciu je možnosť prípadnej konzulárnej asistencie slovenským občanom na území Sýrie minimálna až prakticky nemožná,“ varuje rezort.

Veľvyslanectvo SR v Damasku bolo podľa ministerstva vzhľadom na zhoršujúce sa bezpečnostné podmienky v roku 2012 dočasne presťahované do Bejrútu a v roku 2015 definitívne zatvorené. „Limitovanú konzulárnu asistenciu občanom SR v Sýrii poskytuje v rámci existujúcich možností a bezpečnostnej situácie Zastupiteľský úrad SR v Bejrúte,“ dodalo ministerstvo, pričom v prípade nevyhnutnej cesty do Sýrie odporúča Slovákom, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM