Správy Rôzne

Nebezpečný rúž, ceruzka a pásiky na bielenie zubov: Môžu byť aj na Slovensku

Úrad verejného zdravotníctva upozornil na niekoľko nebezpečných výrobkov. Možno ich máte doma aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný rúž, ceruzka a pásiky na bielenie zubov: Môžu byť aj na Slovensku
2
Galéria
Zdroj: TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečný rúž na pery, ceruzku a pásiky na bielenie zubov. Výrobky nahlásili v Nemecku a vo Švédsku, podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku.

Ide o súpravu rúžu na pery a ceruzky s názvom Lipstic & Lipliner – Red Lips značky Max & More pôvodom z Číny. Súprava je zabalená v priehľadnom plastovom obale s kartónovou zadnou časťou. Vo výrobku sa nachádza olovo (604 mg.kg-1), čo je v rozpore s európskym nariadením o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.

Druhým výrobkom sú pásiky na bielenie zubov s názvom CREST 3D White Whitestrips Supreme Flexfit značky CREST pôvodom z USA. Výrobok pozostáva zo 42 samostatne zabalených pásikov. V tomto prípade ide o neregistrova­ný dovoz.

Výrobok obsahuje nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka. Spotrebiteľom je predávaný cez internet. „Výrobca potvrdil, že výrobok nie je určený pre spotrebiteľov v EÚ a nepredáva tieto výrobky na európskom trhu,“ doplnil Mikas.

Nebezpečný rúž, ceruzka a pásiky na bielenie zubov: Môžu byť aj na našom trhu
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM