Šport

Nech bože dá! Štartujú hokejové MS, majú sa Slováci báť najhoršieho?

Hokejové MS, ktoré tento rok hostí Rusko, sa síce začínajú už v piatok 6. mája, slovenských fanúšikov ale skôr zaujíma druhý hrací deň. Dôvod je prostý, do turnaja vstúpia naši reprezentanti.

Ilustračný obrázok k článku Nech bože dá! Štartujú hokejové MS, majú sa Slováci báť najhoršieho?
Zdroj: TASR

Len pre zaujímavosť, jubilejný 80. svetový šampionát hostia mestá Moskva a Petrohrad, otvárací zápas je, samozrejme, v réžii domácej zbornej, ktorá vyzve Čechov.

Zaujímavosťou je aj fakt, že sa medzi hokejovou elitou po ročnej odmlke objavili Kazachovia a po dlhšej, konkrétne šesťročnej aj Maďarsko. Titul obhajuje Kanada, ktorá pred rokom vo finále rozbila práve Rusko jednoznačne 6:1.

Prvým súperom tímu, ktorý premiérovo na veľkom podujatí vedie legenda slovenského hokeja Zdeno Cíger, sú naši južní susedia, ktorí si určite veľmi dobre spomínajú na to, ako v roku 2009 na MS Slovákov poriadne vytrápili a prehrali tesne 3:4.

Veľa dôvodov na optimizmus nie je

Z pohľadu výsledkov bola príprava našich fakt biedna, prehry s Fínskom a Ruskom, ďalšia s Francúzmi a rozpačité výkony napr. aj proti Dánom, to je niečo, čo mnoho fanúšikov spod Tatier posúva do skeptického módu.

K tomu prirátajme absencie hviezdnych mien, lepenie zostavy na poslednú chvíľu, navyše plná súpiska pre sezónneho fanúšika neznámych a neskúsených mien na pohode rozhodne nepridávajú. A to sme ešte nezačali hovoriť o tom, že sa tento rok dá z A-kategórie pomerne ľahko vypadnúť.

Poďme teraz na samotný turnajový kľúč, ktorý pre každého priaznivca pôsobí ako dobrá pomôcka.

Turnaja sa účastní 16 tímov, tie direktoriát pochopiteľne rozdelil do dvoch osemčlenných skupín.

Ktorá skupina je náročnejšia?

Zloženie je nasledovné: A-skupina, ktorá sa hrá v Moskve obsahuje tímy ako Rusko, Česká republika, Švédsko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nórsko, Dánsko, Kazachstan.

Slovensko teda hrá v petrohradskom béčku spoločne s Kanadou, Fínskom, USA, zoznam dopĺňajú Bielorusko, Francúzsko, Nemecko a Maďarsko.

Z každej idú do štvrťfinále prví štyria, naši začínajú v sobotu 7. mája o 11.15 predpo­ludním proti Maďarsku.

Posledné tímy oboch skupín sa „s najvyššou ligou“ minimálne na rok rozlúčia, to ale neplatí v prípade Nemcov a Francúzov, ktorí hostia budúcoročné MS a podľa regulí nie je možné, aby usporiadateľská krajina na turnaji chýbala.

Ďalej ale platí, a to môže byť aj možná komplikácia pre Cígerovcov, že ak by jeden z dvojice Nemecko – Francúzsko skončil na poslednej 8. priečke B-skupiny, o level nižšie by zostúpil siedmy tím konečného poradia.

V prípade, že Nemci a Francúzi obsadia 7. a 8. miesto, z tejto skupiny by nevypadol nikto, do I. divízie by putoval len ôsmy tím moskovskej časti a naopak, medzi elitu by sa dostal len jeden celok z „béčka“.

Slováci sa teda musia mať na pozore a rozhodne nechať za sebou napr. outsidera Maďarsko, či v ideálnom prípade štyri tímy, čo by znamenalo vysnívaný postup do štvrťfinále.

Rozpis zápasov našich:

SO, 7.5. o 11.15 (RTVS Jednotka): SLOVENSKO – Maďarsko

NE, 8.5. o 19.15 (RTVS Jednotka): Francúzsko – SLOVENSKO

UT, 10.5. o 15.15 (RTVS Jednotka): SLOVENSKO – Nemecko

ST, 11.5. o 15.15 (RTVS Jednotka): SLOVENSKO – Bielorusko

SO, 14.5. o 19.15 (RTVS Jednotka): Kanada – SLOVENSKO

NE, 15.5. o 19.15 (RTVS Jednotka): SLOVENSKO – Fínsko

UT, 17.5. o 11.15 (RTVS Jednotka): USA – SLOVENSKO*

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM