Webnoviny - Svet

Nechceli sme mariť cenzus, tvrdí úrad na ochranu údajov

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/APBRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Úrad na ochranu osobných údajov SR tvrdí, že nikdy neuvádzal vo svojich stanoviskách odporúčanie občanom, aby nenalepovali identifikátor, ale túto možnosť dával na zváženie Štatistickému úradu SR. „Úrad zároveň zdôrazňuje, že samotné sčítanie obyvateľstva považuje za potrebný akt, ktorý je zákonnou povinnosťou každého obyvateľa, a nikdy nemal úmysel ho žiadnym spôsobom mariť, ale naopak napomôcť doviesť celý proces do úspešného konca,“ tvrdí predseda Úradu na ochranu osobných údajov SR Gyula Veszelei s tým, že sa dištancuje od spolitizovania celého procesu sčítania. Veszelei odmieta pokusy o presúvanie zodpovednosti za nedostatky v príprave a postupe kompetentných štátnych orgánov pri sčítaní na Úrad na ochranu osobných údajov SR a iné orgány. „Ohradzujeme sa proti nezodpovedným, účelovo populistickým a povrchným vyjadreniam a obvineniam kohokoľvek,“ dodal Veszelei.

Úrad na ochranu osobných údajov SR minulý týždeň vyhlásil, že prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici. Podľa neho nalepením identifikátora na sčítací formulár alebo jeho použitím pri elektronickom sčítaní, možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom. Štatistický úrad SR sa bráni, že ak by ľudia nenalepili identifikátor na formulár, úrad by ich mohol sčítať duplicitne. Použitie identifikátora podľa štatistikov lepšie zabezpečuje anonymitu vo vonkajšom prostredí, nie však voči ŠÚ SR, čo ani nikto netvrdil. Okrem iného ŠÚ SR upozorňuje, že zákon o sčítaní bol schválený už pred tromi rokmi a prešiel celým legislatívnym procesom, vládou aj pripomienkovým konaním, do ktorého sa Úrad na ochranu osobných údajov mohol zapojiť. Vyhlásenia Úradu na ochranu osobných údajov SR preto štatistici považujú „za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania“.

Sčítacie formuláre možno vypĺňať od soboty 21. mája

Kto sa rozhodne sčítať cez internet, musí to stihnúť do 29. mája, a to cez stránku www.scitanie2011.sk. Klasické papierové formuláre budú sčítací komisári zbierať do 6. júna. Sčítanie obyvateľov, domov a bytov bude stáť približne 30,6 milióna eur, čo na jedného obyvateľa vychádza 5,64 eura. Prvé výsledky Štatistický úrad zverejní na jeseň 2011, ďalšie bude pridávať postupne. Komplexné výsledky budú známe najneskôr v marci 2014. Sčítanie bude mať tento rok podobné pravidlá vo všetkých krajinách Európskej únie, od čoho si Brusel sľubuje ľahšie porovnávanie výsledkov jednotlivých krajín.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM