Správy

Nemocnice budú mať nové počítače: Centrálny nákup má ušetriť financie

Ministerstvo zdravotníctva ukončilo centrálne obstarávanie na dodávateľov výpočtovej techniky pre nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnice budú mať nové počítače: Centrálny nákup má ušetriť financie
Zdroj: TASR

V elektronickej aukcii vybralo dvoch dodávateľov, s ktorými podpísalo rámcové dohody na obdobie troch rokov. Kritériom pre vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena.

Na rad príde aukcia

„V prípade centrálneho obstarávania CT prístrojov sa nám jednoznačne ukázalo, že dvojkolové aukcie dokážu ušetriť významné finančné prostriedky. Preto sme obdobný postup zvolili aj v prípade výpočtovej techniky,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Pri konkrétnych dodávkach pre nemocnice budú vybraní dodávatelia medzi sebou ešte opäť súťažiť v aukcii.

Zdravotnícke zariadenia budú môcť nakupovať počítače, monitory, notebooky, tlačiarne či multifunkčné zariadenia. Ich súčasťou bude zároveň nevyhnutný software a technická podpora. Podľa odhadu ministerstva sa obnoví asi 15 000 kusov techniky. „Zámerom je okrem zvyšovania efektivity aj zlepšovanie pracovných podmienok lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Moderná technika je jedným z predpokladov úspešného fungovania projektu ezdravie, rovnako je dôležitá aj pri implementácii systému DRG,“ doplnil Drucker.

Nižšie sumy uchádzačov

Centrálne obstarávanie spustil rezort zdravotníctva v októbri 2017. Predpokladaná hodnota zákazky bola vyše 11 miliónov eur s DPH. Úspešní uchádzači ponúkli sumu o 871 000, respektíve o 850 000 eur nižšiu. „Vzhľadom na to, že ide o rámcové dohody, dané sumy predstavujú horný limit, ktorý nemusí byť vyčerpaný. Ďalšiu úsporu očakávame aj pri tzv. sekundárnych elektronických aukciách medzi týmito dvoma úspešnými dodávateľmi,“ zhrnul Drucker.

Obstarávanie sa realizuje pre viac ako 100 zariadení. Okrem nemocníc ide aj o neziskové organizácie a štátne podniky v pôsobnosti rezortu. Ministerstvo očakáva, že prvé kusy centrálne zakúpenej kancelárskej techniky budú do nemocníc dodané ešte v prvom štvrťroku 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM