Tlačové správy

Nemôžete spávať počas horúcich nocí?

Letné dni so sebou okrem plných kúpalísk priniesli aj bezsenné noci. A keby len bezsenné, ani veľa kvalitného spánku si neužijeme. Ako si spríjemniť spánok a ochladiť domácnosť, aby sme sa aj trochu vyspali a nebudili sa mokrí ako myši? Nie je to nič zložité, presvedčte sa sami.

Ilustračný obrázok k článku Nemôžete spávať počas horúcich nocí?
Zdroj: TASR

Cez deň nevetrajte

Je nezmyselné otvárať okná, keď je vonku teplejšie ako vnútri. Akurát si vpustíte domov horúci vzduch. Cez deň je najlepšie svoj dom čo najviac zadebniť – zastrite žalúzie, ideálne je, keď máte vonkajšie aj vnútorné, neotvárajte okná, nepečte, nežehlite, nevarte, nerobte nič, čo produkuje teplo. Toto všetko robte ráno alebo večer. Vtedy aj vetrajte – vtedy má vonkajší vzduch nižšiu teplotu ako ten vnútri.

Keď ventilátor nestačí

Ventilátor je skôr z núdze cnosť, iba vás oveje, ale chladnejší vzduch v miestnosti nevyrobí. No keď chcete systematickejšie opatrenie, dajte pred ventilátor nádobu s ľadom. Takto účinne znížite izbovú teplotu aj o pár stupňov. Prispôsobte svoje oblečenie Veľa ľudí si myslí, že čím menej sú oblečení, tým im bude chladnejšie. Toto je iba mýtus. Čo si myslíte, prečo národy, ktoré žijú v oblastiach s púšťami nosia svoje tradičné oblečenie? Telo takto dokáže oveľa lepšie regulovať svoju teplotu.

Vymeňte paplóny

Existujú tri základné typy paplónov – letné, celoročné a zimné. Máte zimné alebo celoročné? Vymeňte ich za letné paplóny, pod ktorými sa vám bude spávať oveľa lepšie. V prípadoch, že ani táto zmena nepomáha, môžete skúsiť spávať iba pod plachtou. Egypťania počas horúcich nocí používali trik, že si plachtu namočili v Níle a do nej sa potom zabalili.

Chladivé obliečky

Nie všetky typy obliečok majú rovnaké vlastnosti. Froté a flanelové obliečky sú ideálne na zimu, no počas leta je to s nimi sauna. Vyberte si obliečky, ktoré chladia – ľanové, saténové či bavlnené. S týmito obliečkami sa vám bude oveľa lepšie spávať.

Tip na záver

Bývate na prízemí a letná búrka nie a nie prísť? Schlaďte si vzduch sami, vylejte zopár kýbľov ľadovej vody pod vaše okná a vyvetrajte. Úľava sa dostaví okamžite.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM