Rastislav Búgel Rôzne

Nepodceňujte prvú pomoc: Pri úrazoch na pracovisku môže zachrániť život

Väčšina pracovných úrazov sa stane v prítomnosti blízkych a kolegov, znalosti prvej pomoci preto môžu zachrániť život.

Ilustračný obrázok k článku Nepodceňujte prvú pomoc: Pri úrazoch na pracovisku môže zachrániť život
Zdroj: TASR

Verejnosť si dnes pripomína Svetový deň bezpečnosti a zdravia pri práci, ktorú možno zvýšiť práve absolvovaním kurzu prvej pomoci. Podľa štatistík Národného inšpektorátu práce došlo vlani na Slovensku k 40 smrteľným úrazom na pracovisku.

„Záchranná služba na Slovensku má príjazdový čas v priemere 11 minút. Na druhej strane sú stavy, ktoré bezprostredne ohrozujú život človeka a kde za päť minút vzniknú nenapraviteľné trvalé následky,“ hovorí prezident Slovenského Červeného kríža a dlhoročný záchranár docent Viliam Dobiáš. „V každej firme, na každom pracovisku, by malo byť niekoľko ľudí, ak nie všetci, ktorí dokážu poskytnúť prvú pomoc svojmu kolegovi v núdzi. Keď sa niečo stane človeku v mojej blízkosti, nemôžem sa vždy spoliehať na niekoho druhého,“ doplnil.

Aj keď je kurz prvej pomoci podmienkou pre získanie vodičského preukazu, v mnohých prípadoch je to posledný raz, kedy sa ju človek učí poskytovať, upozorňujú odborníci. „Prvá pomoc je praktická disciplína. Teóriu si môžem pozrieť na videu, ale vždy treba absolvovať praktický nácvik. A čo je rovnako dôležité, po dvoch až štyroch rokoch treba absolvovať občerstvovací kurz prvej pomoci. Prvá pomoc nie je veda, ale vedecký výskum v pozadí stále beží. Zhruba každých päť rokov prídu nové poznatky, ktoré sú o niečo lepšie ako tie predchádzajúce,“ vysvetlil Dobiáš. Viac informácií o poskytovaní prvej pomoci možno nájsť na webe www.prvapomoc.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM