Tomáš Stupavský Rôzne

Nepríjemná novinka počas Európskeho týždňa mobility: Na cestovanie zadarmo vám vodičský preukaz stačiť nebude

Od 16. septembra do 22. septembra 2015 sa uskutoční už tradičné podujatie Európsky týždeň mobility (ETM), do ktorého sa zapojí vyše 1000 miest z 33 rôznych krajín. Tento ročník však bude v Bratislave iný ako tie predchádzajúce. Mesto sa rozhodlo zaviesť novinku, ktorá vás rozhodne nepoteší.

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemná novinka počas Európskeho týždňa mobility: Na cestovanie zadarmo vám vodičský preukaz stačiť nebude
Zdroj: TASR

Cieľom podujatia s názvom Európsky týždeň mobility je motivovať mestá a samosprávy k podpore alternatívnych spôsobov dopravy v meste. Čiže, aby ľudia obmedzovali cestovanie osobnými vozidlami v centre mesta a využívali na prepravu predovšetkým mestskú hromadnú dopravu (MHD), bicykle alebo prostriedky s alternatívnym pohonom.

Aj naše mesto sa opäť zapojilo do tohto projektu. Témou aktuálneho ročníka je multimodalita dopravy – vyber, zmeň, kombinuj. Bratislava postavila koncept ETM na dvoch nosných témach a to kľúčovej myšlienke kampane – multimodalite cestovania a 120. výročí električkovej dopravy v Bratislave.

Vodičský + technický preukaz

No mesto si okrem toho pre ľudí počas ETM prichystalo aj ďalšiu „veľkú novinku". Ako sme posledné roky boli zvyknutí počas tohto podujatia platilo bezplatné cestovanie MHD pre držiteľov vodičských preukazov. Čiže šoféri mohli v autobuse, trolejbuse alebo električke ako cestovný lístok preukázať svoj vodičský preukaz.

Tento rok to bude iné. „Počas týždňa od 16. do 22. septembra 2015 do odchodu posledného denného spoja budú mať možnosť vodiči osobných motorových vozidiel jazdiť MHD bezplatne, pričom sa majitelia osobných áut v denných spojoch preukážu namiesto platného cestovného lístka vodičskými preukazmi vydanými v členských štátoch EÚ a úplnými osvedčeniami o evidencii vozidiel – platnými technickými preukazmi,“ uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Teda bude platiť: ak vlastníte iba vodičský preukaz, ale auto nemáte, cestovanie zadarmo využívať nemôžete. Bezplatné cestovanie si „užijú“ iba vlastníci auta, ktorí sa budú môcť preukázať vodičským a technickým preukazom.

Mesto odvovodňuje túto zmenu tvrdením, že ľudia, ktorí vlastnia vodičské preukazy, ale nemajú vlastné automobily, by aj tak museli cestovať MHD. A cieľom akcie je prinútiť cestovať MHD predovšetkým vlastníkov osobných áut.

Bez auta máte smolu

Ale prečo majú byť v tomto prípade „diskriminovaní" ľudia, ktorí napríklad nemajú na seba napísané autá alebo ak je vozidlo napísané na jedného z manželov? A za ďalšie je revízor kompetentná osoba na kontrolu „techničáku"?

Bohužiaľ jedno je isté, tento rok vám k cestovaniu zadarmo iba vodičský preukaz stačiť nebude.

Ak disponujete oboma spomínanými dokladmi, dopravný podnik upozorňuje cestujúcich, že táto výnimka nebude platiť na nočné spoje, na ktoré sa vzťahuje platná Tarifa MHD v Bratislave. Zároveň sa cestovanie na vodičské a technické preukazy nebude vzťahovať ani na prihraničnú dopravu, čiže na linky číslo 801, 37 a 525.

Rovnako ľudia, ktorí v čase ETM plánujú túto akciu využiť, musia myslieť na to, že dodatočné preukázanie sa vodičským a technickým preukazom nie je možné.

Prečítajte si tiež: Chystá sa veľký cyklosúboj Bratislavy s Banskou Bystricou. Ktoré mesto odbicykluje viac kilometrov?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM