Jakub Forgács Správy

Neresnica čaká na výzvu z eurofondov. V pláne protipovodňové opatrenia za vyše 3 milióny

Po zime či výdatnejších dažďoch mnohí Zvolenčania pocítili ničivú silu vody. Vylievaniu Neresnice z koryta by už onedlho mohol byť koniec.

Ilustračný obrázok k článku Neresnica čaká na výzvu z eurofondov. V pláne protipovodňové opatrenia za vyše 3 milióny
15
Galéria
Zdroj: TASR

Na riečke Neresnica vo Zvolene, ktorá sa počas prívalových dažďov často vylieva z koryta a ohrozuje nielen obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj dopravu na ceste smerom na Krupinu, by sa v najbližších rokoch mali zrealizovať protipovodňové opatrenie.

„Stavba je pripravená, má aj právoplatné stavebné povolenie. V súčasnosti už len čakáme na vyhlásenie výzvy z eurofondov, prostredníctvom ktorých chceme stavbu financovať,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

Investícia je vo výške takmer 3,22 milióna eur, z toho stavebné náklady sú viac ako 2,97 milióna eur. „Stavba je rozdelená na tri úseky. Momentálne sú posudzované náklady na stavbu verzus škody chráneného územia,“ podotkol Machava.

Protipovodňové opatrenia sa majú realizovať na úseku dlhom 2,2 kilometra a to po oboch stranách Neresnice. Na ľavej strane toku, popri štátnej ceste, sú navrhnuté nábrežné aj oporné múry a na pravej strane prerušované nábrežné múry.

Doba realizácie od podpisu zmluvy by mala trvať 24 mesiacov. „Všetko bude, samozrejme, závisieť od toho, kedy vyjde výzva a od trvania verejného obstarávania,“ pripomenul hovorca SVP.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM