Erik Bojničan Ostatné športy

Netradičné športy v Hlohovci: Disc Golf spája radosť z pohybu po prírode so súťažením

Lietajúci tanier nie je len plážová hračka, poznáte šport Disc Golf? Viac o tejto hre nám prezradil organizátor hlohovského turnaja Martin Chalány.

Ilustračný obrázok k článku Netradičné športy v Hlohovci: Disc Golf spája radosť z pohybu po prírode so súťažením
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Mohli by ste nám v prezradiť niečo o športe Disc Golf?

Disc Golf je najpopulárnejšia individuálna hra s lietajúcim tanierom (diskom). Snahou hráča je dosiahnuť cieľ na čo najmenší počet hodov. Tým cieľom je v Disc Golfe špeciálny kôš (Disc Catcher). Hráč hádže z určeného miesta, pri odhode sa nesmie žiadnou časťou svojho tela dotýkať zeme za čiarou odhodiska. Prešľapnúť môže až po odhode. Hráč nikdy nesmie hádzať pokiaľ sa pred ním alebo vedľa neho nachádza osoba alebo zviera, ktorému by disk mohol ublížiť. Ďalej hráč hádže z miesta, kde sa disk zastavil, pri odhode sa musí dotýkať aspoň jednou časťou tela miesta do 30cm za prednou hranou disku smerom k cieľu. Vždy hádže hráč ktorý je ďalej od cieľa, bez ohľadu na to, koľký hod práve absolvuje. Všetci ostatní stoja najmenej tri metre za ním. Posledným krokom pre úspešné zvládnutie „jamky“ je dostať disk do koša. Letiaci disk zachytávajú reťaze a ten padá do spodnej časti koša.

Kedy šport vznikol a od kedy sa hrá na Slovensku? Od kedy sa zúčastňujete Vy?

Moderné začiatky Disc Golfu siahajú do severnej Ameriky šesťdesiatych rokov minulého storočia. Prvé oficiálne discgolfové ihrisko sa datuje na rok 1975, o rok neskôr už aj s novým kovovým reťazovým štýlom koša a založenou organizáciou PDGA (Professional Disc Golf assosiation). Počas deväťdesiatych rokov zaznamenal discgolf obrovský „boom“, čoho výsledkom je dnes vyše 3000 ihrísk, 40 000 v PDGA registrovaných hráčov, ich celkový počet sa odhaduje na cca 500 000. Historický prvý medzinárodný discolfový turnaj na Slovensku Gerulata Discus Romanus Open 2006 sa uskutočnil 22.-23.7 2006 v parku kaštiela mestkej časti Bratislava Rusovce. Ja osobne som začal hrávať Disc Golf v roku 2012 na prvom ročníku hlohoveckého turnaju. Predtým som sa venoval aktívne ultimate frisbee, do ktorého „fušujem“ dodnes. :)

Aká je forma hry?

Turnaje sa odohrávajú na rôznych ihriskách. Od menších 9-jamkových až po 18-jamkové. Formát jednotlivého turnaju závisí od dĺžky turnaju (spravidla jeden alebo dva dni) a počtu prihlásených účastníkov. Ako príklad môžem uviesť hlohovecký turnaj, kde všetci účastníci absolvujú tri kolá. 2 kolá sa konajú v do obeda a jedno po obede. Hráč dokončí kolo keď úspešne zdolá všetkých 15 jamiek na ihrisku. Po tejto základnej časti sa koná finále, ktorého sa už zúčastnia iba najlepší účastníci. Záujemcovia od Disc Golf môžu navštíviť turnaje v Bratislave, Hlohovci, Kuchyni, Budmericiach, Smoleniciach, Trnave, Krpáčove a Makove, ale aj v Hlohovci.

Koľko turnajov zvykne byť do roka?

Na Slovensku sa koná v priebehu roka viacero turnajov pod záštitou Slovenskej asociácie frisbee. Väčšina z nich je zaradená do Slovenskej Dics Golfovej ligy. Každý účastník turnaju dostane počet bodov na základe svojho umiestnenia a kategórie turnaju. Tieto body sa sčítajú a na konci roka je vyhlásený víťaz ligy.

Je turnaj v Hlohovci obľúbený?

Za uplynulé tri roky si k nám našli cestu slovenskí hráči z rôznych kútov Slovenska vrátane kompletnej slovenskej špičky. Zo zahraničia sa nám podarilo prilákať zopár hráčov z Čiech a máme aj jedného stabilného hráča z Veľkej Británie (ten sa však už dá považovať za domáceho hráča :)). Dúfam, že do budúcnosti sa nám podarí turnaj zatraktívniť tak, aby sa ho zúčastňovali hráči aj z ďalších krajín. Stáva sa pekným pravidlom, že naše najväčšie a najlepšie turnaje v Smoleniciach, Budmericiach či v Makove navštevujú hráči zo Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska.

Ako prebiehajú tréningy? Je nikde stále Discgolfové ihrisko v Hlohovci?

Ja osobne trénujem iba tým, že sa zúčastňujem na turnajoch. Tomu zodpovedajú aj moje výsledky :). Organizované tréningy prebiehajú zriedkavo a tak každý hráč trénuje zväčša osobitne. Či už na prenosné koše v okolí bydliska, alebo tí šťastnejší chodia trénovať na jedno z permanentných ihrísk v Bratislave. Ihrisko pozostáva z viacerých jamiek. Jamku tvorí odhodisko a kôš. Odhodisko je miesto kde začína samotná jamka. Spravidla sa v jeho blízkosti nachádza mapka, ktorá popisuje terén, prekážky a umiestnenie koša. Na koši sú namontované reťaze, ktoré slúžia na spomalenie disku, ten následne musí skončiť v spodnej časti koča. Dúfam, že sa nám v spolupráci s mestom podarí vybudovať permanentné discgolfové ihrisko aj v priestoroch Zámockej záhrady a tým trochu rozšíriť možnosti je využitia na šport a relax.

V rámci halových majstrovstiev bolo v minulosti možné vidieť ako discgolf najmladší? Vyrastá nová generácia hráčov?

Moja mama vedie už skoro 4 roky discgolfový krúžok pre deti z MŠ Hollého. Deti majú zakúpené svoje vlastné prenosné koše a sady diskov. Pravidelne každý týždeň spolu trénujú, či už v priestoroch triedy, alebo keď to počasie dovolí tak na dvore škôlky alebo v Zámockej záhrade. Zo svojou zostavou rozcvičky a malou ukážkou svojej šikovnosti vystúpili v roku 2012 aj v rámci Halových majstrovstiev v Ultimate frisbee, ktoré sa konali v Hlohovci. Bohužiaľ zatiaľ neexistujú podobné krúžky na ďalších stupňoch a ani blízke permanentné ihrisko, kde by mohli chodiť vo voľnom čase s rodičmi. Verím, že tieto všetky prekážky sa nám podarí odstrániť a spravíme z Hlohovca Mekku Slovenského Disc Golfu.

Mohlo by vás zaujímať: Netradičné športy v Hlohovci: Ultimate frisbee, férová hra ktorá nepotrebuje rozhodcu

FOTO: Ako vlastne vyzerá Disc Golf?
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM