Erik Bojničan Ostatné športy

Netradičné športy v Hlohovci: Ultimate frisbee, férová hra ktorá nepotrebuje rozhodcu

Lietajúci tanier nie je len plážová hračka, poznáte šport Ultimate frisbee? Konajú sa v ňom dokonca majstrovstvá Slovenska či sveta. Rozhovor s Hlohovčanom Martinom Chalánym, viacnásobným účastníkom majstrovstiev Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Netradičné športy v Hlohovci: Ultimate frisbee, férová hra ktorá nepotrebuje rozhodcu
Zdroj: Dnes24.sk

Mohli by ste nám v prezradiť niečo o športe Ultimate frisbee?

Ultimate frisbee je kolektívny šport, v ktorom proti sebe hrajú dve sedemčlenné družstvá. Tím s vyšším koncovým počtom bodov vyhráva. Rozmery ihriska sú obdĺžnikového tvaru, ktoré je na oboch koncoch ukončené koncovými zónami. Chytenie taniera v zóne sa rovná jeden bod. Zatiaľ čo cieľom útočiaceho tímu je skórovať, obraňujúci tím sa snaží tento zámer prerušiť.

Sú nejaké pravidlá?

Oficiálne pravidlá ultimate, podľa ktorých sa súťaží na majstrovstvách sveta, vydáva a aktualizuje World Flying Disc Federation (WFDF). Členom tejto organizácie je aj Slovenská asociácia frisbee (SAF), ktorá využíva práve tieto pravidlá. Ultimate sa hrá na báze fair-play a hráči nevyužívajú služieb rozhodcu. Samotné rozhodovanie je na hráčoch, ktorí rozhodujú o všetkých aspektoch pravidiel (priestupky, auty, fauly, a pod).

Od kedy sa Vy venujete tomuto športu a aké sú Vaše najväčšie úspechy?

Už ako stredoškolák som si chodil s priateľmi zahádzať lietajúci tanier len tak na námestie alebo do parku. Osobne sa venujem tomuto športu už od roku 2009. Hrám v bratislavskom tíme Discredit, kde zastávam funkciu kapitána. Teda riešim všetku administratívu. (Smiech) Môj bývalý šéf v tomto tíme pôsobí už 15 rokov a vďaka nemu som sa k tomuto športu dostal aj ja. Našimi najväčšími úspechmi sú dve štvrté miesta z halových majstrovstiev Slovenska.

Ako je to s Ultimate frisbee v Hlohovci, máte nejaké plány?

Je mojim snom úspešne rozbehnúť tím aj v Hlohovci. Momentálne však na to nie je čas. Sústredím sa viac na rozvoj Discogolfu, čo je ďalší šport s lietajúcim tanierom a príprave turnajov. Pravidelne sa konávajú aj v Hlohovci. Čo sa Hlohovčanov týka, minulý rok sa piati odvážny zúčastnili svojho prvého turnaja. Priateľských zápasov sa podarilo uskutočniť viac. Bol by som rád, ak by sa nám podarilo osloviť viac ľudí. V prípade, že by mal niekto záujem si vyskúšať tento zábavný ale aj veľmi fyzicky náročný šport budem rád ak ma kontaktuje.

Môže vás zaujímať:

Netradičné športy v Hlohovci: Disc Golf spája radosť z pohybu po prírode so súťažením

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM