Stanislav Černák Rôzne

Neveselé správy o úradovaní chrípky: Zvolen patrí medzi najviac postihnuté okresy!

Výskyt chrípky v Banskobystrickom kraji opäť stúpol. V minulom týždni bol až o 72 percent vyšší v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. A dôležité je povedať, že medzi okresy v regióne, v ktorých najviac vyčíňa chrípka, sa zaradil aj Zvolen.

Ilustračný obrázok k článku Neveselé správy o úradovaní chrípky: Zvolen patrí medzi najviac postihnuté okresy!
Zdroj: TASR

Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Brezno, Zvolen a Banská Bystrica. RÚVZ eviduje 9989 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2477 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Chrípka a jej podobné ochorenia najviac trápi ľudí v okresoch Zvolen, Brezno, Banská Bystrica, Poltár a Revúca. RÚVZ eviduje 1361 prípadov, čo je 338 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom a môže končiť úmrtím. Pri väčšine smrteľných prípadov ľudia neboli zaočkovaní.

Treba byť teda v tomto období obzvlášť opatrný a nezabúdajte, že základom stále zostáva, že zdravý a otužilý organizmus má väčšiu šancu ubrániť sa pred infekciou ako organizmus oslabený. Je preto potrebné udržiavať sa stále v dobrej fyzickej kondícii najmä správnou životosprávou, dopriať si dostatočnú pohybovú aktivitu (každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, cvičenie), otužovanie organizmu. Ďalej je to (najmä v chladnom období) vhodné obliekanie, ktoré môže zabrániť podchladeniu. Prečítajte si viac zaručených rád, ako bojovať s chrípkou!

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM