Regióny

Nevšedné oslavy 1. septembra: Doprajte si krásny zážitok na vrchole Vihorlatu

Kto by ho z okolitých miest a dedín nepoznal. Vihorlat poskytuje úžasný výhľad na okolité vrchy a údolia. A čo môžete zažiť 1. septembra?

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné oslavy 1. septembra: Doprajte si krásny zážitok na vrchole Vihorlatu
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Práve v tento deň sa uskutoční neformálny spôsob osláv Dňa ústavy SR. Aktívni Michalovčania ho oslávia hviezdicovým výstupom na vrchol Vihorlatu nachádzajúci sa vo výške 1 076 metrov nad morom. Vyhliadka odtiaľ je nádherná a za priaznivého počasia pri dobrej viditeľnosti poskytuje nádherné panoramatické výhľady.

Čítajte tiež: Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva michalovské námestie

Sopečné pohorie

Vihorlat je najvyšší vrch sopečného pohoria Vihorlatské vrchy, jeho výrazná dominanta. Podľa vrchu dostalo názov aj samotné pohorie. Práve výstup na Vihorlat patrí k najzaujímavejším turistickým možnostiam v oblasti Vihorlatských vrchov. V zozname svetového dedičstva UNESCO sú zapísané aj karpatské bukové pralesy ako jedinečné cezhraničné dedičstvo tvorené desiatimi samostatnými lokalitami pozdĺž takmer dvesto kilometrov dlhej osi vedúcej cez slovenskú a ukrajinskú časť Východných Karpát.

Jednou z lokalít je aj lokalita Vihorlat. Ide o komplex bukových pralesov v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, ktorý sa tiahne pozdĺž hlavného hrebeňa Vihorlatských vrchov od vrcholu Vihorlat. Účastníci hviedzicového vystúpu si budú môcť pozrieť vrchol Vihorlatu, ktorý patrí do územia Vihorlatský prales.

Čítajte tiež: Sledujte zábery z dominanty Vihorlatských vrchov: Úchvatné divadlo, ktoré hrá sama príroda!

Zaspievate si na vrchole?

Vihorlat má dva vrcholy, hlavný západný a o pár metrov nižší východný. Vrcholy sú od seba vzdialené približne 400 metrov. Na vyššom západnom vrchole stojí mohutný železobetónový pylón z čias prvej Československej republiky, postavený v rokoch 1931 až 1935 ako jeden zo sedemnástich bodov trigonometrickej siete I. rádu. Pylón je zakončený malým krížom a je na ňom umiestnená neoficiálna tabuľka s označením kóty a schránka s vrcholovou knihou, do ktorej môžu turisti zaznamenať svoj výstup.

Čítajte tiež: Na prvý pohľad bežný záber na vrchol Vihorlatu: Po priblížení však uvidíte niečo nezvyčajné!

Hoci návraťáci z občianskeho združenia OZ Návraty nie sú zástancami formalít, spievanie slovenskej hymny sa pri ich akciách stalo tradíciou. Spievať ju pri oficiálnej príležitosti a na vrchole Vihorlatu s vetrom vo vlasoch je zásadný rozdiel. Za symbolícké 1 euro sa môžete na výstup prihlásiť na 0905 410 034/ 0948 497 132 (deti do 15 rokov zdarma).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM