Barbara Dallosová Regióny

Nežná v centre Žiaru: Niektoré momenty sú stále záhadou, kronikár radšej mlčal...

Nežná revolúcia, to nebolo len štrnganie kľúčmi v centrách Bratislavy a Prahy. Ľudia zaplavovali námestia i v ostatných častiach krajín, svedkom prevratu bolo i to žiarske. Niektoré momenty z novembra 89 ale nechali v kronike mesta len biele stránky...

Ilustračný obrázok k článku Nežná v centre Žiaru: Niektoré momenty sú stále záhadou, kronikár radšej mlčal...
Zdroj: Dnes24.sk

Nežná revolúcia začala 16. až 17. novembra demonštráciami študentov v Bratislave a Prahe. Informácie sa ale do miest vtedajšej republiky šírili pomalšie. Kým v hlavných mestách to vrelo, spočiatku o udalostiach neinformovali ani médiá a v iných oblastiach Slovenska sa ľudia zapájali postupne.

Hoci o niečo neskôr než 17. novembra, revolučné nálady dorazili aj do Žiaru nad Hronom. Zdrojom informácií o tom, ako čas hýbal naším mestom, by mala byť kronika. Práve nekrvavá revolúcia z roku 1989 je však etapou dejín, ktorú kronika akosi odignorovala.

Posledné záznamy v kronike z roku 1989 ešte hovoria o budovateľských plánoch a kultúrnych podujatiach zastrešovaných stranou, potom už ale nasledujú len prázdne listy bieleho papiera. Zdá sa, že vtedajší kronikár pristupoval k dokumentovaniu politického zvratu veľmi opatrne. Ďalší záznam už je z roku 1990, a spätne udalosti neopisuje.

Od revolúcie, ktorá prepísala naše dejiny, onedlho uplynie 26 rokov. Mozaiku toho, ako prebiehala, vieme matne poskladať iba zo spomienok jej aktérov.

Nežná v Žiari deň po dni

  • Od 17. novembra – Začali sa šíriť informácie o revolučných náladách v Bratislave a Prahe. V Žiari sa zatiaľ v meste neprotestovalo.
  • 25. november (sobota) – Večer vysielali v televízii zábery z Bratislavy a Prahy. Na žiarskom námestí sa pomaly začali schádzať ľudia. Viedli rozhovory, diskusie, začali sa tvoriť skupinky, smerujúce pred Okresný výbor strany, kde práve zasadal OV KSS. Dav nabádal súdruhov aby vyšli von, kládli im otázky.
  • 26. november (nedeľa) – Skupiny ľudí, ktoré sa v predošlých dňoch na námestí opäť stretávali. Došlo i k ničeniu symbolov režimu osadených v meste.
  • 27. november – 30. november – Skupinka približne 20 až 30 ľudí, ktorí sa spoznali pri protestoch na námestí, si od Miestneho národného výboru (MNV) vybavila priestor v Mestskom kultúrnom stredisku. Tam sa začali stretávať, ich rady sa každou schôdzkou rozširovali.
  • December 1989 – Schôdzky v kultúrnom stredisku pokračovali. Obvyklé frekvencie boli každé dva alebo tri dni. Vytvoril sa výbor Verejnosti proti násiliu (VPN), ktorého predsedom sa stal Július Minka.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM