Erik Bojničan Rôzne

Ničivá povodeň v Hlohovci: Besnenie živlu zachytené perom kronikára

Písal sa rok 1960, keď sa vylial Váh a Hlohovec zasiahla ničivá povodeň. Takto si na ňu spomína mestský kronikár.

Ilustračný obrázok k článku Ničivá povodeň v Hlohovci: Besnenie živlu zachytené perom kronikára
Zdroj: TASR

Kedysi sa rieke Váh kvôli častým povodniam a tvoreniu nových ramien prezývalo aj „Veľký túlavý Váh“. Aj v našom meste sa rieku preto rozhodli spútať medzi hrádze. Príroda však mala iné plány a rozhodla sa uštedriť pred ich dokončením ešte jednu ranu…

Ako spomína kronikár, dňa 23. júla roku 1960 nastali veľké dažde, ktoré rušili priebeh žatevných prác. Hladina rieky Váhu zo dňa na deň stúpala a koncom mesiaca júl dosiahla maximálnu výšku. „Na ľavom brehu Váhu zvyšovaná hrádza od mesta nebola ešte dokončená. Ku kritickému dňu bola vybudovaná od železných mostov po Zámocký park. Hladina Váhu zaliala cestu – hradskú k dolnému mostu až do výšky 42 cm v mieste asi 100 m pred mostom,“ píše sa v kronike mesta.

Pod vodou Zámocká záhrada, Šulekovo aj futbalový štadión

„Budovy Jednotného roľníckeho družstva, Park kultúry a oddychu (pozn. spodná časť Zámockej záhrady) boli zaliate. Spodná časť amfiteátru bola zaliata vodou tak, že budova obliekarne sa nachádzala vo vode, hoci bola vyvýšená,“ spomína kronikár, podľa ktorého v hľadisku voda vystúpila až pod druhú radu lavíc.

Cez spodný most bola podľa kroniky zakázaná premávka oboma smermi a úroda bola z ohrozených miest urýchlene odvážaná. Ľudia sa chodili húfne pozerať na túto živelnú pohromu.

„Pohľad zo Šanca poskytoval obraz skazy. Obec Šulekovo bola z veľkej časti pod vodou,“ uvádza kronikár.

Cesta do Leopoldova a do trestnice bola podľa dobového zápisu zaliata a cestná premávka bola prerušená nielen do Leopoldova, ale aj do Serede a Piešťan. Hradská do H. Zeleníc a okolité role boli pod vodou. „Až dňa 28. júla začala voda pozvoľna upadať. Spodná voda zaliala tiež časť domov sídliska na Engelsovej ulici a na Nábreží. Pod vodou bol aj štadión a futbalové ihrisko. Ak by bola už dokončená hrádza k spodnému mostu, nebola by povodeň narobila mestu toľko škôd v miestach pri Hollého ulici,“ dodáva k smutným udalostiam kronikár.

Môže vás zaujímať:

Preteká Hlohovcom i celým okresom, viete však o ňom všetko? 5 zaujímavostí o Váhu, o ktorých ste možno netušili

Pamätáte sa ešte? Pred 9 rokmi sa rieka Váh vyliala z koryta FOTO

Hlohovecké mlyny na Váhu: Príbeh jednej éry v našom meste zachytený perom kronikára

Výnimočná stavba hlohoveckého mosta: Fakty z našej kroniky a ktorých vie málokto!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM