Ľubomír Hudačko Správy Rôzne

Nie každý ich má rád a vzbudzujú rešpekt: Spoveď prešovských revízorov o práci

Keď sa v spojoch MHD ozve to známe "Kontrola, pripravte si cestovné lístky", väčšina z nás spozornie. Zoznámte sa s tým, aká môže byť práca revízora.

Ilustračný obrázok k článku Nie každý ich má rád a vzbudzujú rešpekt: Spoveď prešovských revízorov o práci
Zdroj: Dnes24.sk

Niektorí ich nemajú radi, iní rešpektujú. Reč je o povolaní revízorov, s ktorými sa stretávame aj v Prešove.

Ako sa k práci dostali?

Prešovský revízor Jozef kontroluje cestovné lístky v spojoch už viac ako dvadsať rokov. Jeho kolegyňa Marianna sa tejto práci venuje vyše šesť rokov. Ako sa k tejto práci vlastne dostala? „Uvažovala som nad tým a jedného dňa som si povedala, že to skúsim. Vyštudovala som hotelový manažment, no mala som malú dcérku, takže v tejto oblasti som sa zamestnať nechcela,“ hovorí.

Jozef si jednoducho podal žiadosť a napokon ho prijali. „Chcel som pracovať v spoločnosti, kde budem mať serióznu prácu a aj slušné platové podmienky. Našiel som ponuku na pozíciu revízor a zareagoval som na ňu,“ povedal Jozef, ktorý je inak vyučeným stolárom.

Keď spomínajú na svoje začiatky, vylovia v pamäti, že vtedy cestovalo viac ľudí ako dnes. "Dnes tvoria čierni pasažieri asi desať percent,“ povedal Jozef ďalšiu zaujímavú informáciu.

Sú vynaliezaví

A tí, ktorí cestujú bez lístka, zvyknú byť aj vynaliezaví. „To, ako a na čo sa vyhovárajú, závisí do ročného obdobia. Na Vianoce sa odvolávajú už v polovici novembra. Pred začiatkom školského roka zase apelujú na to, že deti nebudú mať na zošity do školy. Pred Veľkou nocou matka povie dieťaťu, že vidíš, tak teraz nebudeme mať na šunku, lebo musíme platiť. Ale teta revízorka bude mať peknú Veľkú noc,“ hovorí nám Marianna.

S cestujúcimi majú mnoho skúsenosti. „Starenky v nedeľu nám neraz povedali, že sa boli pomodliť a že sa pomodlili aj za nás. Starší ľudia sa chcú aj vyrozprávať, alebo sa pýtajú na záležitosti ohľadne cestovania. Odpoviem im, poradím, nemám s tým žiaden problém. A keď potrebuje matka s kočiarom pomôcť, rád pomôžem,“ hovorí Jozef.

Hrajú divadlo

Inou kapitolou sú detskí cestujúci. „Deťom sa tiež stane, že nemajú platný lístok a tak dostanú pokutu. Niektoré sa rozplačú, no mládež len hrá divadlo. Neraz ale celú situáciu rodičom vykreslia inak a keď sa prídu do dopravného podniku sťažovať, zistia, že to nie je tak, ako im to povedalo dieťa. Ospravedlnia sa a pokutu zaplatia. Ak však dieťa lístok má, ale nestihlo si ho označiť, počkáme, kým tak nespraví,“ prezradila Marianna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM