Zo Slovenska

Niektoré firmy v rámci benefitov ponúkajú zamestnancom akupunktúru či nanuky

Akupunktúru, hydromasážne vane či nanuky z čistého ovocia – aj takéto nezvyčajné benefity ponúkajú niektoré slovenské firmy priamo na pracoviskách.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré firmy v rámci benefitov ponúkajú zamestnancom akupunktúru či nanuky
Zdroj: pixabay.com

Ukázal to siedmy ročník súťaže Zdravá firma roka, ktorej výsledky vyhlásili v piatok (10.2.) večer v Bratislave. Nadštandardná starostlivosť má pomôcť zlepšiť zdravie vo firme, zamestnávateľ je zároveň atraktívnym pre kvalitných ľudí.

Najlepšie nevýrobné firmy majú pre zamestnancov niekoľko relax zón, kde si môžu oddýchnuť či pravidelne cvičiť jogu alebo pilates, ponúkajú zdravú stravu a nácviky relaxačných techník.

„Na prvé miesto nášho sociálneho programu staviame už tradične starostlivosť o zdravie. Naši zamestnanci, ako aj potenciálni zamestnanci jasne rozlišujú túto pridanú hodnotu na trhu práce,“ hovorí Andrea Čobejová z firmy Siemens, ktorá vyhrala v tejto kategórii.

Zdraví zamestnanci

Výrobné firmy zase prispôsobujú a zlepšujú pracovné prostredie a pomôcky tak, aby sa zamestnancom lepšie pracovalo, poskytujú im možnosti rehabilitácie a pomáhajú redukovať fyzickú záťaž a stres.

„Zdraví zamestnanci pracujúci v bezpečnom prostredí sú základom firemnej prosperity i jej stability. Tento prístup k starostlivosti o zamestnancov významne pomáha udržať zamestnancov a stáva sa výhodou pri ich získavaní,“ povedala Iveta Ondrušová z ďalšej víťaznej firmy IKEA Industry Jasná v Závažnej Porube.

Zdroj: pixabay.com

Súťažou Zdravá firma roka sa jej organizátor Union zdravotná poisťovňa snaží motivovať firmy, aby sa aktívne starali o zdravie svojich zamestnancov.

Tretina života v práci

„Zamestnanci trávia v práci tretinu života, preto je kľúčové, ako sa firmy starajú o ich zdravie,“ pripomína šéf úseku získavania klientov Pavol Chovan. Dnes v zdravých rokoch života Slovensko zaostáva, ženy aj muži žijú v priemere bez závažnej choroby iba do veku 55 rokov. Priemer OECD je 63 rokov a v prvej päťke OECD krajín 70 rokov.

Aktivity firiem každoročne hodnotí odborná komisia zložená zo zástupcov partnerov projektu Iniciatíva za zdravšie Slovensko – odborníkov z ministerstva zdravotníctva, riaditeľstva WHO na Slovensku, Úradu verejného zdravotníctva, poisťovní Union a odborníkov z oblasti ľudských zdrojov.

Z prihlásených firiem ocenili tri najúspešnejšie v kategóriách: výrobné, nevýrobné a malé firmy. Medzi najzaujímavejšie benefity patrili napríklad relax zóna, tréning na elimináciu stresu, nácvik relaxačných techník, taxislužba v zimnom období či joga a pilates počas pracovnej doby v priestoroch fir­my.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM