Jakub Forgács Šport

Nina (12) je mladým talentom bystrického florbalu: Pred produktivitou tejto šiestačky sa majú na pozore aj chalani

Banskobystrická školáčka to veru s florbalkou vie. Šiestačka Nina (12) zo Základnej školy Moskovská si dokáže poradiť, aj keď sa proti nej postavia chalani. Mladý talent nášho florbalu sme vyspovedali v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Nina (12) je mladým talentom bystrického florbalu: Pred produktivitou tejto šiestačky sa majú na pozore aj chalani
Zdroj: Dnes24.sk

„Už vo svojom mladom veku patrí medzi mladučké talenty v našom klube, kde nás reprezentuje vo viacerých kategóriách – staršia prípravka chlapcov, mladšie žiačky či staršie žiačky,“ povedal nám na úvod o svojej zverenkyni Nine Ridzoňovej tréner 1. FbK Quick Sport Banská Bystrica Zdenko Babík so slovami, že podobne na tom je aj jej sestra Simona, ktorá už hrá ako najmladšia hráčka v klube najvyššiu extraligu žien vo florbale.

Mladý talent

„Nina patrí do skupiny dievčat, ktoré sa perfektne doplňujú, a tak po boku Laury Víznerovej, Elišky Antalovovej, Emmy Šoošovej, Sáry Rybárovej, Veroniky Rapčanovej či našej brankárky Terezke Antošíkovej, dosahuje výborne výsledky. V kategórií staršie žiačky dosiahli v regióne stred 3. miesto, v mladších žiačkach 3. miesto a postup na Majstrovstvá Slovenskej republiky, ktoré by sme chceli usporiadať v Banskej Bystrici,“ pokračoval tréner.

„Osobitná kapitola je účasť Niny a dievčat v regionálnej lige staršej prípravky – chlapcov, kde aj s našimi chlapcami bojujú o medailu v regióne a taktiež aj o účasť na Majstrovstvách Slovenskej republiky,“ povedal so slovami, že dievčatám sa však tak darí, že sa v produktivite vyrovnajú chlapcom, ak ich dokonca neprekonajú.

„Nina je zo všetkých dievčat pravdepodobnejšie najproduktívnejšia, no o presných číslach by som v tejto kategórií nehovoril. Môžem však prezradiť, že dievčatá vo všetkých kategóriách a v 14 zápasoch strelili doteraz 38 gólov,“ spomenul Babík, ktorý dodal, že Nina, ale aj ostatné dievčatá, sú jasným odkazom, že to, čo v klube robíme, robíme výborne aj napriek nepriaznivým podmienkam. Možno aj vďaka Nine či jej spoluhráčkam sa bude naše mesto hrdiť novými reprezentantkami Slovenska.

Veľká zmena po tanci a aerobicu

Aká bola teda cesta šikovnej florbalistky k tomuto športu? „Moja kamarátka a spolužiačka zo školy, Sára, ho začala hrávať a ona ma k nemu priviedla,“ začala svoje rozprávanie šiestačka Nina, ktorá trénuje florbal pod vedením trénera Babíka na svojej Základnej škole Moskovská. „Florbalu sa venujem už tri a pol roka. Začala som ešte ako tretiačka,“ doplnila.

Ako už naznačil tréner, v jej rodine nie je jedinou hráčkou florbalu. „Hráva ho aj moja sestra Simona, ktorá je aj mojím vzorom. Florbal trénuje o rok dlhšie ako ja,“ spomenula Nina.

Predtým, ako sa však mladá školáčka začala venovať florbalu, vyskúšala viacero krúžkov a disciplín. „Chvíľu som hrávala futbal, chodila som na spoločenské tance, hip – hop, aerobic, na krasokorčuľovanie a jeden deň aj na karate. A prečo? Bola som prváčka a keď po mňa mama neprišla o šiestej, tak som odvtedy nechcela chodiť na karate,“ zaspomínala si s úsmevom.

Nakoniec však presedlala na naháňanie loptičky s hokejkou, ktoré ju už drží dlhšiu dobu. Prečo práve florbal? „Baví ma to oveľa viac ako všetko, čo som skúšala predtým, hrajú to aj moje kamarátky, s ktorými ma to baví a ide mi to,“ vymenovala Nina.

Proti chalanom hrať vie

„Najťažšie na začiatku, keď som začala trénovať, boli pre mňa florbalový dribling a aj obyčajné trafenie sa do loptičky,“ priznala šiestačka, ktorá hráva na poste centra.

„Náš tréning sa začína rozbehaním sa päť kôl, potom nasleduje rozcvička, po nej cvičenia nájazdov, prihrávok, hráme zápas a nakoniec si dáme tiež päť kôl,“ povedala Nina so slovami, že tréner je prísny, ale pomohol jej vylepšiť hru, za čo mu je vďačná.

Ako sme sa dozvedeli trénuje aj spolu s chalanmi, aj keď s o rok či o dva mladšími. Chodievajú spolu aj na turnaje. „Občas si z nás chalani z druhého tímu pred zápasom robia srandu, že sme slabé, ale potom ich aj tak nabijeme. S chalanmi sme prehrali asi iba raz,“ doplnila.

„Keď mám porovnať hru, chalani viac sekajú a baby si dokážu viac prihrávať, ale sú tiež súťaživejšie,“ spomenula Nina, ktorá priznala, že keď niečo spraví súperovi či súperke, že kvôli nej spadnú, pomôže im.

Za ten čas, čo sa venuje florbalu, sa jej už pritrafili aj drobné zranenia. „Na Majstrovstvách Slovenskej republiky mi vybili dych, občas ma seknú po prste a keď sa veľmi naštvú, tak aj po hlave,“ vymenovala mladá hráčka, ktorá priznala, že so súperkami sa vedia postrkať a aj trochu pohádať.

Sníva o stretnutí s Hudákovou

A čo jej najlepší zážitok z florbalu? „Keď sme na Majstrovstvách Slovenska skončili štvrté a zoznámili sme sa s tímom z Tvrdošína, takže som si aj u súpera našli kamarátky,“ zaspomínala si Nina, ktorá zároveň dodala, že jej najhoršou skúsenosťou je spomínané vybitie dychu na rovnakých majstrovstvách.

Nina má aj florbalové túžby a tou najväčšou je postup do extraligy. „Mojím florbalovým vzorom je okrem mojej sestry aj Paulína Hudáková, najlepšia slovenská florbalistka. Moja sestra s ňou hráva zápasy, ale ja som sa s ňou ešte nestretla. Je to môj sen,“ priznala.

„Najviac som v bežnom zápase nastrieľala osem gólov + jeden vlastný, bolo to asi pred dvoma týždňami. Vtedy sme hrali proti Likavke a vyhrali sme 21:3,“ povedala na záver s úsmevom mladá hráčka, ktorá okrem florbalu rada chodí von s kamarátkami a s niektorými sa venuje aj parkouru.

Čítajte tiež:

V Bystrici vyrastá ďalší talent v chôdzi: Vzorom Lucie je Matej Tóth, až takýto pozor dala na jeho podpis na ruke

Ján to na lyžiach vie a už teraz na seba púta pozornosť: Mladý talent z Bystrice zbiera úspechy na svahoch

Foto: 1. FbK Quick Sport Banská Bystrica a archív Niny Ridzoňovej

FOTO: Mladá bystrická florbalistka je hotovým talentom
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM