Lucia Lauková Správy Regióny

Nitrianska nemocnica tvrdí, že antivírus ani operačný systém neboli zastarané

Nitrianska nemocnica potvrdila, že časť počítačov napadol ransomware WannaCry. Podľa nemocnice boli operačné systémy aj antivírus aktualizované.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska nemocnica tvrdí, že antivírus ani operačný systém neboli zastarané
Zdroj: TASR

V piatok 12. mája sa časť počítačov v nitrianskej nemocnici pridala k asi 200 000 obetiam obrovského kybernetického útoku, ktorý zaznamenali asi v 150 krajinách sveta. „Dnes už vieme potvrdiť, že šlo o vírus WannaCry a aj počítače FN Nitra, boli napadnuté vírusom, ktorý bol súčasťou rozsiahleho hackerského útoku, ktorý bol vo viacerých krajinách,“ potvrdila v utorok 16. mája hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre, Tatiana Timková.

„Škody nie je ešte stále možné odhadnúť. K strate žiadnych dôležitých údajov nedošlo,“ dodala Tatiana Timková, hovorkyňa FN Nitra.

Ako prezradila hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková, FN Nitra využíva operačný systém Windows 7, na niektorých oddeleniach a v niektorých ambulanciách Windows XP. „No napadnuté boli aj počítače s operačným systémom Windows 10, ktorý rovnako tak využívame v našej nemocnici. Treba zdôrazniť, že tak ako bolo prezentované v médiách, že vírus napadol najmä počítače s operačným systémom Windows XP nie je pravda,“ vysvetľuje Tatiana Timková, hovorkyňa FN Nitra.

Dodáva že, niektoré počítače s týmto operačným systémom ani napadnuté neboli, vo väčšine prípadov išlo o počítače s operačným systémom Windows 7.

„Rovnako tak treba zdôrazniť, že aj operačné systémy a aj antivírusové zabezpečenie boli plne aktualizované, neboli zastarané,“ zdôraznila hovorkyňa nemocnice, Tatiana Timková. Práve zastarané a neaktualizované operačné systémoch totiž spomínal anonym v emailovej komunikácii, ktorá bola našej redakcii doručená. Anonym formou mailu tvrdí, že „…nemocnica šetrí na všetkých frontoch“ a operačný systém podľa anonymu aktualizovaný nemala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM