Rastislav Búgel Futbal

Nitriansky futbal zachránený! Pomocnú ruku podáva mesto

Dobrá správa pre všetkých fanúšikov Nitrianskeho futbalu - je zachránený! Štvrtkové valné zhromaždenie klubu rozhodlo o tom, že nitrianski diváci o Corgoň ligu neprídu.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky futbal zachránený! Pomocnú ruku podáva mesto
Zdroj: TASR

Na valnom zhromaždení klubu spod Zobora akcionári rozhodli o novom zložení vedenia FC Nitra. Ako je známe , nitrianski akcionári zasadali už po druhý raz ( prvýkrát sa stretli už 5. novembra , kedy však len predĺžili lehotu na hľadanie nového vlastníka). Nitrania prišli o svojich majoritných akcionárov Jiřího Magyara a Norberta Bödöra po 9. kole našej najvyššej súťaže. Jednalo sa o škandalózny zápas medzi domácou Nitrou a hosťujúcim Spartakom Trnava. Hlavný rozhodca stretnutia Marek Mastiš v ňom vylúčil troch domáci hráčov. Zarezonovalo najmä vylúčenie Seydoubu Soumaha , ktorý za inzultáciu rozhodcu a vulgárne gestá smerom k fanúšikom hosťujúceho mužstva dostal od disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) polroční zákaz činnosti a finančnú pokutu. To rozhnevalo vedenie klubu natoľko, že majoritný akcionári stratili záujem ďalej pokračovať vo svojej činnosti.

Zachraňuje mesto

Pomocnú ruku im pri riešení problémov podalo mesto Nitra na čele s primátorom Jozefom Dvončom. Novými štatutármi klubu sa stali generálny manažér corgoňligistu Jozef Petráni, športový manažér Ivan Ondruška a viceprimátor mesta Nitra Štefan Štefek. Mesto tým získa väčší prehľad o aktuálnom dianí v klube , a na oplátku ho bude podporovať väčšou finančnou čiastkou. Do dnešného dňa radnica hradila najmä energie spojené s fungovaním Nitrianskeho klubu. „Rozhodli sme sa pomôcť tromi spôsobmi. Navýšime finančnú podporu klubu, zároveň chceme, aby bol mestský majetok, teda štadión, v prenájme za rovnakých podmienok. Radi by sme v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom našli prostriedky na jeho rekonštrukciu. Chceme aj nájsť partnerov pre klub, ktorí budú garantovať prísun finančných prostriedkov,“ uviedol starosta mesta Jozef Dvonč.

„Som rád, že mesto ako garant nitrianskeho futbalu sa k tomu postavilo zodpovedne. Preto je v novom predstavenstve zástupca mesta pán Štefek. Náš pôvodný zámer nechceme meniť, to však neznamená, že nemôžeme pomôcť nitrianskemu futbalu. Verím, že futbal pod Zoborom sa podarí udržať nad vodou aspoň na dnešnej úrovni,“ povedal Jiří Magyar.

Stále bez trénera

Hoci po finančnej stránke svitá FC Nitra na lepšie časy, po športovej to nevyzerá ružovo. Káder ktorý je v súčasnosti bez hlavného trénera, obsadil v jesennej časti corgoň ligy predposledné miesto zo ziskom 19-tich bodov ( z ktorých mu budú 3 body po skončení ročníka odrátané). Na jar teda čaká Nitru tuhý boj o záchranu. Mimoriadne dôležité je teda vyriešenie trénerskej otázky. Mužstvo viedol od začiatku súťaže Ladislav Jurkemik , ktorého po 16. kole nahradil Jozef Vukušič. Zdá sa , že práve Vukušič je najvážnejším kandidátom , na voľné miesto šéfa Nitrianskej lavičky. „Verím, že sa k nám pán Vukušič čoskoro pripojí. Chceme do začiatku jarnej časti ligy pripraviť taký káder, aby sme skončili minimálne jedenásti,“ dodal Petráni.

Šimon Lacena/ webnoviny

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM