Rastislav Búgel Kultúra Zo Slovenska

Noc múzeí a galérii už klope na dvere: Sprístupnené budú aj vojenské historické múzeá

Do 13. ročníka celoeurópskeho podujatia „Noc múzeí a galérií 2017“, ktoré sa tento rok na Slovensku uskutoční v sobotu 20. mája, sa zapojí opäť aj rezort obrany prostredníctvom Vojenského historického ústavu.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérii už klope na dvere: Sprístupnené budú aj vojenské historické múzeá
Zdroj: TASR

Cieľom podujatia je v čo najväčšej miere prezentovať národné kultúrne dedičstvo. Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku dvoch jeho pracovísk – Vojenského historického múzea v Piešťanoch a vo Svidníku, pričom vstup počas tohto dňa bude zdarma a brány múzeí sa zatvoria až o polnoci.

Zvýšenie historického povedomia

"Návštevníci Vojenského historického múzea sa budú môcť v priestoroch našich múzejných pracovísk v Piešťanoch a vo Svidníku oboznámiť so zmodernizovanými expozíciami, ktoré približujú bohatú vojenskú minulosť Slovenska a Slovákov. To „svoje“ si počas akcie, či už v Piešťanoch, vo Svidníku alebo na Dukle nájdu nielen veľkí, ale aj malí priaznivci vojenskej minulosti Slovenska. Tešíme sa na ich návštevu. Určite nebudú sklamaní. Verím, že aj takouto formou napomôžeme zvyšovať historické povedomie našej verejnosti. Našou ambíciou je získať si dlhodobý záujem našej mladej generácie, ktorej chceme pútavou a nenásilnou formou priblížiť zaujímavé „čriepky“ z vojenských dejín Slovenska a Slovákov,“ doplnil riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Nevšedné zážitky

Počas 13. ročníka Noci múzeí a galérií čaká návštevníkov nielen prehliadka expozícií, ale aj kultúrno-spoločenský program. Hlavná časť programu múzejného oddelenia Svidník sa uskutoční v priestoroch vyhliadkovej veže na Dukle vo Vyšnom Komárniku s priľahlým areálom.

Z vyhliadkovej veže bude možné vidieť panorámu slovensko-poľského územia, dejiska bojov počas prvej svetovej vojny na prelome rokov 1914–1915 a Karpatsko-duklianskej operácie na jeseň 1944. V priestoroch veže sa budú premietať dokumentárne a hrané filmy z prvej a druhej svetovej vojny, ako aj filmy pre deti a mládež. Po skončení programu bude možné navštíviť vojnový cintorín a pamätník na Dukle, kde budú zapálené grécke ohne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM