Peter Handzuš Rôzne

Nočné hasičské preteky vo Štôle lejak neskazil: Z víťazstva sa tešili domáci

Nočné preteky dobrovoľných hasičov sú z roka na rok obľúbenejšie. Nie sú súčasťou regionálnych súťaží, ale sú to takzvané pohárové preteky.

Ilustračný obrázok k článku Nočné hasičské preteky vo Štôle lejak neskazil: Z víťazstva sa tešili domáci
46
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Spolu s nočnou súťažou Štôla Firenight 2017, ktorá odštartovala v sobotu 19. augusta o deviatej večer, sa z podtatranskej oblohy začali valiť prívaly vody. Po údere blesku bola Štôla dokonca na niekoľko minút v úplnej tme. “Z hľadiska počasia je to hrôza, ale čo narobíme. Inak funguje všetko dobre, až na to počasie,” povedal organizátor Štôla Firenight 2017 Radovan Bachorík.

Družstvá v nočnej hasičskej súťaži vo Štôle súťažia o poháre, zaujímavé finančné a vecné odmeny. Počet súťažiacich tímov oproti minulému roku stúpol, čo svedčí o tom, že Štôla Firenight má medzi hasičmi dobré meno. Na hasičských pretekoch sa začínajú viac a viac objavovať aj tímy tvorené nežnejším pohlavím. “Začínajú sa rozbiehať aj ženské tímy. Skôr to bola chlapská záležitosť, možno dva-tri tímy žien tu boli, ale v našej lige už ich je šesť a v pohárovkách aj do desať,” prezradil Radovan Bachorík.

Foto: Peter Handzuš

Na nočných pretekoch nepribúdajú len súťažiace tímy. Objavuje sa na nich aj čoraz viac divákov, ktorí sa majú na čo pozerať a ktorých lákajú nielen stánky s občerstvením, ale aj zaujímavá svetelná šou. “Pre mňa je rozdiel medzi denným pretekom a nočným veľmi veľký. Hlavne to umelé svetlo v noci. Tie časy v nočných súťažiach nie sú až také dobré ako na denných pretekoch, aj keď sa dá niekedy zabehnúť dobrý pretek aj v nočnej súťaži. Nočná súťaž je skôr pre divákov. Je to niečo iné a tých súťaží na Slovensku pribúda. Štôla Firenight je už po štvrtýkrát a každý rok sa to snažíme nejako vylepšovať,” konštatoval moderátor pretekov a člen tímu Štôla “A” Martin Stromko.

Minulý rok domácej Štôla “A” pretek nevyšiel a skončila na smútok domácich divákov s neplatným pokusom. Štôlski hasiči to však chceli tento rok napraviť. “Domáca trať je taká dvojsečná zbraň. Na jednej strane je to výhoda, poznáte trať a viete, čo od nej môžete očakávať. Na druhej strane tu máte kopu fanúšikov, rodinu, rodičov, priateľov, manželky, priateľky, tak je to trocha iné, lebo väčšinu ľudí vedľa trate poznáte a môžete máť trému. Ja ale doma bežím veľmi rád, myslím, že pre náš tím to je výhodou,” dodal Martin Stromko.

Štôla “A” nakoniec tento rok svoj útok zvládla na jednotku a v súťaži obsadila prvé miesto, ako jediný tím s časom pod 15 sekúnd. Najrýchlejšie ženy boli v Štôla Firenight 2017 dámy zo Spišského Štvrtku.

Zdroj: YouTube.com

Konečné poradie muži:

1. Štôla “A” 14,96 s
2. Bystrá 15,36 s
3. Bobrovček 15,69 s

Konečné poradie ženy:

1. Spišský Štvrtok 19,22 s
2. Budča 20,38 s
3. OZ Hasič Polomka 21,50 s

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM