Monika Földešiová Rôzne

Nočné videnie

Zhoršené videnie v noci je jedným zo sprievodných znakov starnutia, no netreba hneď hádzať fl intu do žita.

Napríklad derivát vitamínu A, 1-cis-retinal, má vplyv na kvalitu nočného videnia. Ak teda chcete spomaliť postupné zhoršovanie videnia v šere a tme, doprajte si dostatok betakaroténu. Ale pozor – ak si vitamín A budete dodávať v podobe tabliet, môžete sa aj predávkovať. Príznakmi hypervitaminózy A sú nervozita, bolesti kostí, ich odvápnenie, bolesti hlavy a závraty. Omnoho lepším riešením je preto dbať na vyváženú stravu s obsahom karoténu – tento rastlinný provitamín A nepredstavuje riziko predávkovania, lebo telo si zo stravy vyberie len toľko vitamínu A, koľko potrebuje. Karotén sa nachádza najmä v mrkve, petržlene, špenáte, paradajkách, paprike, mangu a marhuliach. Rybacie a teľacie mäso je bohatšie na vitamín A než napríklad kuracina. Americký vedec Dr. Gregory Jackson, ktorý sa zaoberá nočným videním, však aj tu prišiel na jeden háčik: aj keď máme v krvi dosť vitamínu A alebo jeho derivátov, na potrebné miesto sa nedostavia, ak neprejdú Bruchovou membránou v oku upchatou cholesterolom. Ten istý cholesterol, ktorý nás straší srdcovo-cievnymi ochoreniami, nám teda zhoršuje aj zrak. Čiže o dôvod viac, prečo venovať viac pozornosti tomu, čo jeme. Prečo čím sme starší, tým horšie vidíme v tme?

Pretože vekom sa v oku odohráva viacero zmien, ktoré vplývajú na kvalitu nášho videnia.

  1. Jednou z nich je postupné ochabovanie dúhovky. Dúhovka, ktorou sa odlišujeme podľa farby očí, sa totiž skladá z množstva malých svalov. Tie sa vekom oslabujú, až sa nám zrenička postupne zmenšuje. V detstve máme zreničku najrozšírenejšiu, v mladosti má priemer zhruba 5 mm a v staršom veku sa zúži na asi 3 mm. Tým pádom do oka dopadá menej svetla. Spolu s ochabnutejšími, a teda menej rýchlymi svalmi v dúhovke to znamená, že oko sa ťažšie rozširuje v prítmí a zužuje na svetle.
  2. Ďalšou možnou príčinou zhoršeného videnia v šere a tme hlavne v staršom veku môže byť zakalenie očnej šošovky – katarakta (šedý zákal). Pacienti v pokročilom štádiu šedého zákalu vidia rozmazane, akoby sa pozerali cez mliečne sklo. Možnou liečbou je operácia pri lokálnom umŕtvení, ktorá je spojená s malým operačným rizikom a v súčasnosti má veľmi dobré výsledky.
  3. Zmeny na sietnici bývajú ďalšou možnou príčinou zlého videnia v tme. Zrak totiž funguje nasledovne: svetlo dopadá cez oko na jeho zadnú časť (sietnicu), na fotoreceptory a vyvolá rôzne reakcie v bunkách. Tie potom odošlú signál do optického nervu a ďalej až do mozgu. Poznáme dva druhy fotoreceptorov na sietnici – tyčinky a čapíky. V oku sa nachádza približne 130 miliónov tyčiniek a 7 miliónov čapíkov. Čapíky rozoznávajú farby a detaily, preto sa spájajú hlavne s denným videním a tyčinky sú zasa citlivejšie na svetlo, preto umožňujú videnie v šere. Vekom ostáva počet čapíkov rovnaký, no strácame až tretinu tyčiniek, a aj preto čím sme starší, tým horšie vidíme v tme.
  4. A ďalším dôvodom, prečo sa nám nočné videnie zhoršuje, je pomalšia schopnosť adaptácie na tmu. Oftalmológovia predpokladajú, že pomalšie reakcie zaostriť pri rýchlej zmene svetla a tmy máme v staršom veku preto, že svetlocitlivé farbivo rodopsín sa v starších očiach pomalšie regeneruje. Rodopsín je červené farbivo, ktoré reaguje na svetlo tak, že na ňom celkom vybledne.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM