Eliška Šándorová Rôzne

Nosíte zubný strojček? Nestačí mať zuby biele a rovné, musia byť aj zdravé

Napohľad "kovový" úsmev je najmä pre tínedžerov módnym doplnkom. O pekný úsmev bez krivých zubov a medzier sa treba pri strojčekoch starať.

Ilustračný obrázok k článku Nosíte zubný strojček? Nestačí mať zuby biele a rovné, musia byť aj zdravé
Zdroj: Facebook

Kým v minulosti boli strojčeky kovové a značne viditeľné, dnes je situácia iná. Pacient sa môže rozhodnúť pre fixný aparát – strojček, ktorý je aplikovaný z vnútornej strany zubov, prípadne je priesvitný. Existujú dokonca aj snímateľné strojčeky. Zuby pod nimi však môžu napadnúť nebezpečné baktérie, a tak potrebujú zvýšenú starostlivosť.

Prísnejšia hygiena

Najmä pri strojčekoch treba dôkladnejšie dbať na hygienu ústnej dutiny a zubov. "O výhodách fixných aparátoch nemožno pochybovať, ale treba si uvedomiť, že ich aplikáciou je zakrytá väčšia plocha zuba. Na zuboch bez fixného aparátu sa zvyšky stravy a nebezpečné baktérie stierajú prirodzene, to je slinami, jazykom, perami alebo lícami. Ľudia so strojčekmi sú o túto schopnosť dentálnej hygieny ukrátení. To má za následok usádzanie nebezpečného plaku v okolí strojčeka, čo môže spôsobiť ochorenie ďasien a zubný kaz,“ apeluje na pacientov špecialistka na dentálnu hygienu Gabriela Laštiaková z Dentálnej hygieny edent.

Zubné strojčeky
3
Galéria
Zdroj: Facebook

Farebný úsmev

Najmä mladí ľudia, ktorí strojčeky nosia, sa snažia premeniť dočasný „kovový“ úsmev na trendový. Ortopéd im môže navliecť rôznofarebné gumičky, ktoré sa dajú obmieňať a kombinovať. Úsmev tak môže byť razom farebný.

Podľa dentálnej hygieničky je dôležité uvedomiť si, že strojček nie je len otázkou estetiky, ale najmä zdravia. Preto treba zuby pod a v okolí fixného aparátu dôkladne čistiť.

"Pre ľudí so strojčekmi je ťažké dôsledne si zuby vyčistiť, nakoľko kontaktu dentálnych pomôcok so zubom zabraňuje samotná konštrukcia aparátu. Preto im odporúčam, aby sa obrátili na špecialistu, na dentálneho hygienika. V domácom prostredí radím používať všetky štandardné pomôcky. Zubnú, jednozväzkovú aj medzizubnú kefku a zubnú niť. Viac ako vhodné sú aj špeciálne pomôcky. S technikou čistenia a s používaním pomôcok pacientov radi oboznámime,“ odporúča Laštiaková.

Čítajte aj: Miazga zo smreku nám osviežuje dych takmer 170 rokov! Aká je minulosť žuvačky?

K dentálnemu hygienikovi by ste rozhodne mali zájsť aspoň dvakrát za rok. Pri kontakte niektorých častí strojčeka s vnútornou sliznicou úst môže dôjsť k jej zraneniu a následným komplikáciám a infekciám.

Tie vie špecialista na dentálnu hygienu včas zaregistrovať a odporučiť tak pacientovi ďalší postup liečby. Preto by ste nemali dentálnu hygienu hygienu podceňovať.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM