Zo Slovenska

Nové komunitné centrum Bystro láka na lokálne a ekologické produkty

V Starom Meste otvorili nové komunitné centrum Bystro. Miesto, kde v pretechnizovanom a uponáhľanom svete môžete spomaliť a tešiť sa z prítomnosti ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Nové komunitné centrum Bystro láka na lokálne a ekologické produkty
Zdroj: Bystro

V novom komunitnom centre Bystro môžete organizovať a zapojiť sa do kultúrnych a spoločenských akcií, akými sú workshopy, semináre, diskusie, debaty, koncerty či výstavy. Prehľad aktuálnych akcií nájdete TU.

Zdieľať môžete všetko, čo v Bystre nájdete. V knižnici vecí na svoju šancu čakajú knihy či hudobné nástroje, ale aj stolové hry.

Miestne a ekologické

Keď vyhladne či vysmädne, v ponuke Bystra nájdete miestne a ekologické nápoje a potraviny. Zdravé bylinkové čaje, Meltu, poctivý jablkový mušt, biele, ružové a červené víno priamo od miestneho vinára aj dobré pivo.

Povzbudiť sa môžete aj jednou z najlepších káv, ale v komunitnom centre vám zakaždým radšej odporučia Meltu. Pretože …život bez exotických a priemyselných výrobkov môže byť rovnako kvalitný a plnohodnotný. Konzumácia exotických produktov (aj keď sú Bio a Fairtrade), v takej miere ako dnes, prispieva ku globálnemu otepľovaniu, strate biodiverzity a často aj k sociálnej nespravodlivos­ti."

Ak si chcete v Bystre pochutiť na nápojoch a potravinách či zapožičať si predmety z Bystra, musíte si založiť členstvo. Cena za členstvo je minimálne 10 eur/rok alebo 1 euro/vstup.

Pomôžte Bystru budovať

Ak máte doma čokoľvek nepotrebné, od hier až po spotrebiče, funkčné či pokazené (čo sa dá opraviť), doneste to do Bystra. Pre vás zbytočnosť, pre centrum šanca dať veciam druhý život. Zoznam vecí, ktoré v centre uvítajú s otvorenou náručou, nájdete TU.

„Aby sme ponúkli priestor na opravy, opätovné použitie, nové využitie a prerozdelenie nástrojov a objektov, vo svete, ktorý trpí nadprodukciou, nadmernou spotrebou a materializmom.“

Cieľom komunitného centra je vytvoriť pocit spolupatričnosti medzi všetkými členmi spoločnosti a prispieť k relokalizácii ekonomiky a podporiť miestnu produkciu.

Komunitné centrum Bystro na Cintorínskej 3 je pre vás otvorené od utorka do piatku od 16:00 – 22:00 hod., v sobotu od 14:00 – 22:00 hod., v nedeľu a v pondelok je zatvorené.

„Lebo žiaden človek nedokáže dať toľko lásky Bystru, ako dokáže dať len človek Bystru.“

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM