Správy

Nové nadzvukové lietadlá: Treba prehodnotiť systém obstarania

Slovensko plánuje nákup nových nadzvukových lietadiel. Systém obstarávania však potrebuje byť poriadne prehodnotený.

Ilustračný obrázok k článku Nové nadzvukové lietadlá: Treba prehodnotiť systém obstarania
Zdroj: TASR

V dlhodobom pláne je stanovené, že slovenské ozbrojené sily budú mať nadzvukové letectvo. Slovensko však potrebuje prehodnotiť systém obstarania nadzvukového letectva. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko.

„Tak ako pán predseda vlády uviedol, nie je to úloha dnešného dňa. Viete, že pán minister obrany Peter Gajdoš písal list na Úrad vlády SR, aby posunul túto dobu. Pán predseda vlády sa vyjadril, že toto je otázka rokov 2022 až 2023,“ povedal Hoľko.

Ohľadom nákupu nových nadzvukových lietadiel zdôraznil, že „niežeby sme nechceli, ale je to z hľadiska naplánovania investícií a získania zdrojov.“ Podľa neho je potrebné taktiež prehodnotiť systém obstarania nadzvukového letectva. „Pri rokovaniach so švédskou stranou sme zistili, že o prenájme letových hodín absolútne neuvažujú,“ uviedol.

Systém prenájmu pri švédskych stíhačkách Gripen využíva napríklad Česká republika. „Lietadlá sú vlastníctvom Švédskeho kráľovstva a nemôžu mať viac lietadiel, pretože im to určuje Viedenský dohovor,“ vysvetlil. Otvorený zostáva nákup lietadiel, prípadne ich lízing. „Prebiehajú aktívne rokovania, aby sme nezanedbali ani jednu minútu,“ dodal.

Ochrana vzdušného priestoru Slovenska bude podľa Hoľka zabezpečená. Do úvahy prichádza viac variantov ako napríklad predĺženie abonentskej zmluvy ohľadom Mig-29, uzavretie zmluvy s iným partnerom či predĺženie životnosti lietadiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM