Lucia Lauková Regióny

Nové úseky cyklotrás v Nitre: Mesto ich chce postaviť ešte tento rok

Dostavaním cyklotrás, by sa mali prepojiť už existujúce úseky cyklistických chodníkov v Nitre. Využívať by sa mali aj na prepravu do zamestnania.

Ilustračný obrázok k článku Nové úseky cyklotrás v Nitre: Mesto ich chce postaviť ešte tento rok
Zdroj: Dnes24.sk

V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.

Financovanie cyklotrás

Podstatnú časť tejto sumy vykryjú zdroje z Európskej únie (EÚ). „V podstate tie peniaze máme alokované. To znamená, že je to už len otázka posúdenia projektov a žiadostí. Teraz sa robia ešte určité úpravy, aby sme zhruba do konca septembra, možno októbra, tie cyklotrasy aj postavili,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Prepojenie cyklotrás

Radnica plánuje postaviť viacero trás, ktoré budú spájať veľké sídliská a ďalšie mestské časti s centrom mesta. „Celé je to robené tak, aby sme vzájomne prepojili trasy, ktoré už sú postavené. Naším záujmom jej aj odbúranie dopravy, pretože väčšina cyklotrás by mala slúžiť aj na dopravu do zamestnania,“ vysvetlil primátor.

Spoja aj mestá

Medzi projektmi, ktoré budú financované z Integrovaného regionálneho operačného programu, je aj prvá a druhá etapa cyklistického chodníka medzi Nitrou a mestom Vráble. Ďalšia nová cyklotrasa má spájať sídlisko Klokočina s Borinou, Hollého ulicou a autobusovou stanicou. Ďalší úsek cyklistickej cesty prepojí Wilsonovo nábrežie, Univerzitný most, Mostnú ulicu a Jesenského ulicu v Mestskom parku na Sihoti.

Nová lávka

Na sídlisku Chrenová vznikne cyklotrasa spájajúca Triedu Andreja Hlinku s Dlhou ulicou. „Dôležitým projektom bude aj postavenie novej cyklistickej lávky, ktorá ponad rieku Nitra prepojí Wilsonovo nábrežie a Nábrežie mládeže pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite, čím dôjde k prepojeniu Chrenovej a Kalvárie,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM