Kultúra

Nové zaujímavosti o Vinianskej dominante: Hrady a kaštiele Zemplína na unikátnych fotografiách a pohľadniciach

Historické fotografie a pohľadnice prinášajú nový pohľad na minulosť hradov a kaštieľov Zemplína. Odhalili aj zaujímavosti Hradu Vinné.

Ilustračný obrázok k článku Nové zaujímavosti o Vinianskej dominante: Hrady a kaštiele Zemplína na unikátnych fotografiách a pohľadniciach
Zdroj: TASR

Vďaka zanietenosti a úsiliu Martina Molnára – historika Zemplínskeho múzea v Michalovciach a Jána Dobrovolského – súkromného zberateľa pohľadníc, s prispením niekoľkých inštitúcií a jednotlivých zberateľov i historikov, ktorí poskytli ďalšie dobové fotografie a pohľadnice, uzrela svetlo sveta publikácia s názvom Hrady a kaštiele Zemplína na historických fotografiách a pohľadniciach.

Hrady a kaštiele Zemplína na historických fotografiách a pohľadniciach vychádzajú knižne. Publikácia sa zaoberá hradmi a kaštieľmi na území slovenskej časti bývalej Zemplínskej a Užskej župy. Nie je to encyklopédia zemplínskych hradov a kaštieľov. Ide o popularizačnú publikáciu založenú na faktoch.

Príspevky poskytlo množstvo historikov. V knihe sa spomína 19 objektov. Z hradov sú v publikácii Jasenov, Brekov, Vinné a Čičva.

Do života michalovskú novú knihu uviedol jeho zostavovateľ a autor textov Dr. Martin Molnár a zostavovateľ MUDr. Ján Dobrovolský. Ing. Emil Ďurovčík, podpredseda KSK a Mgr. Eva Bučková, zástupca vydavateľstva ZEMPLÍN MEDIA

Zemplínske múzeum v Michalovciach, MsKS Michalovce a mesto Michalovce predstavilo publikácieú Hrady a kaštiele Zemplína na historických fotografiách a pohľadniciach v piatok v malej sále MsKS. Prezentácia bola spojená aj s autogramiádou.

Môže vás zaujímať:

Pozreli sme sa na práce na hrade: Ako to tam vyzerá?

Múzeum v Michalovciach prvýkrát v histórii bez Silvestra: Rekonštrukcia si vyžiadala presun obľúbenej akcie Michalovčanov

Z hradu do pivovaru: Michalovskí turisti objavili krásne scenérie, FOTO

Svadobná zábava na Vinianskom hrade OBRAZOM: Nechýbali dobové kostýmy i sláčikové kvarteto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM