Webnoviny - Svet

Novela o posudzovaní vplyvov v druhom čítaní

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Do druhého čítania posunulo plénum Národnej rady novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, o ktorej rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Rýchlu zmenu v legislatíve si vyžiadala hrozba Európskej komisie, že pozastaví platby z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Kohézneho fondu na infraštruktúrne projekty.

Slovensku je vyčítané, že štát obmedzil občanom právo zúčastniť sa na pripomienkovaní vplyvu veľkých projektov na životné prostredie. V prvom kroku to bolo pri výstavbe diaľnic, neskôr sa obmedzenie rozšírilo na všetky projekty, kde sa vyžaduje posudok o vplyve na životné prostredie podľa európskej smernice (EIA). V prípade neschválenia novely hrozilo, že Slovensko mohlo prísť o takmer dve tretiny z približne 12 mld. eur určených pre Slovensko na programové obdobie 2007 až 2013 na projekty spadajúce pod EIA.

Po schválení novely sa bude môcť fyzická osoba, občianska iniciatíva či združenie alebo mimovládna organizácia po predložení písomného stanoviska v rámci posudzovania vplyvov činnosti na životné prostredie stať účastníkom konania v následných povoľovacích konaniach.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM