Správy

Novela sa dotkne odpočúvania: Rozhodnutia súdov o odposluchoch už nebude možné zverejňovať

Súhlasy súdov, ktoré vydávajú v súvislosti s využitím informačno-technických prostriedkov, sa už nebudú sprístupňovať. Túto možnosť zamedzuje novela zákona o súdoch, ktorú v piatok schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Novela sa dotkne odpočúvania: Rozhodnutia súdov o odposluchoch už nebude možné zverejňovať
Zdroj: TASR

Novelu pripravilo narýchlo ministerstvo spravodlivosti a nebola ani v medzirezortnom pripomienkovaní. Minister Gábor Gál (Most-Híd) zdôvodnil, že ide o mimoriadnu okolnosť a bola ohrozená bezpečnosť krajiny. „Aplikačná prax sa zmenila narýchlo, vytvoril sa precedens, na ktorý sme museli reagovať. Ide o bezpečnosť krajiny,“ uviedol Gál po zasadnutí vlády.

„Krajský súd v rozpore s praxou a názorom ministerstva spravodlivosti zverejnil informácie, ktoré zverejniť nemal a keďže vznikol aplikačný problém, tak kvôli právnej istote sme upravili to, že metadáta, ktoré sú v telekomunikačnom systéme, tiež nemôžu byť zverejňované,“ vysvetlil.

Podľa súčasnej platnej právnej úpravy niet zákonnej možnosti nesprístupniť takéto rozhodnutia súdov. „Tento stav je z hľadiska potreby chrániť bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky a riadny priebeh trestného konania neprijateľný,“ konštatuje ministerstvo v materiáli.

Novela preto zavádza výnimku z plošného sprístupňovania všetkých súdnych rozhodnutí, a to práve vo vzťahu k súhlasom súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlasom na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM