Webnoviny - Svet

Novela zákona o dráhach ide do 2. čítania

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dráhach. Novela zákona má zabezpečiť prevzatie európskych smerníc z októbra a novembra minulého roka v oblasti železničnej dopravy. Slovensko schválením novely zákona prijme spoločné bezpečnostné indikátory a spoločný výpočet nákladov v prípade nehôd. Zároveň sa zmení zoznam kontrolných parametrov na uvedenie vozidiel do prevádzky, ktoré nie sú v zhode s technickými špecifikáciami interoperability.

Do ďalšieho legislatívneho procesu parlament posunul aj návrh novely zákona o námornej plavbe. Návrh novely zabezpečí prevzatie nariadení a smerníc Európskeho parlamentu a Rady z roku 2009 o spoločných pravidlách a normách pre organizácie vykonávajúce inšpekcie a prehliadky lodí ako aj o zodpovednosti osobných prepravcov v preprave po mori v prípade nehôd. Upravený zákon súčasne prevezme smernicu, ktorou sa vykonáva Dohoda medzi Združením vlastníkov lodí Európskeho spoločenstva (ECSA) a Európskou federáciou pracovníkov v doprave (ETF) o Dohovore o pracovných normách v námornej doprave z roku 2006.

V druhom čítaní sa bude parlament zaoberať aj návrhom zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Tento zákon by mal upravovať podmienky poskytovania dotácií na rozvoj bývania namiesto súčasného výnosu bývalého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Navrhovaný zákon reaguje na zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Podľa neho sa totiž dotácie môžu poskytovať len na základe osobitného zákona, pričom právne vzťahy pri poskytovaní dotácií podľa doterajších predpisov musia byť zosúladené najneskôr k 1. januáru 2011.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM